Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investuotojų asociacija: „Lietuvos dujų“ tiekimo verslo pardavimo sandoris kelia abejonių

Valstybės valdomos „Lietuvos dujų“ valdybos sprendimas už vos vienerių metų pelną perleisti 1,4 mlrd. litų apyvartos dujų tiekimo verslą kitai to paties akcininko kontroliuojamai įmonei kelia abejonių ir nėra naudingas smulkiesiems akcininkams, praneša Investuotojų asociacija.
Dujos
Dujos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Lietuvos dujos“ antradienį pranešė apie valdybos priimtą sprendimą už 60,5 mln. litų perleisti dujų tiekimo verslą naujai įsteigtai įmonei „Lietuvos dujų tiekimas“. Teigiama, kad tokią „Lietuvos dujų“ dalies vertę nustatė nepriklausomi turto vertintojai. Tačiau „Lietuvos dujos“ neatskleidė, kokio dydžio turtą ir įsipareigojimus perimtų naujai įsteigta bendrovė.

„Ataskaitos rodo, kad per pirmąjį šių metų pusmetį „Lietuvos dujos“ iš tiekimo veiklos uždirbo 325 mln. litų ikimokestinio pelno, per visus 2013 metus – 59 mln. litų, o 2012-aisiais – 38 mln. litų. Akivaizdu, kad pelningos veiklos atsisakyta už mažą kainą, o valdybos nariai balsavo dėl sandorio ne todėl, kad tai naudinga įmonei, o todėl, kad to pageidavo pagrindinis akcininkas“, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Akivaizdu, kad pelningos veiklos atsisakyta už mažą kainą, o valdybos nariai balsavo dėl sandorio ne todėl, kad tai naudinga įmonei, o todėl, kad to pageidavo pagrindinis akcininkas.

Paradoksalu tai, kad sandoris finansuojamas pačių „Lietuvos dujų“ išmokėtais dividendais.

Pasak V. Plunksnio, tokius „Lietuvos dujų“ smulkiesiems akcininkams nenaudingus sandorius sudaranti įmonė turėjo trauktis iš biržos, tačiau kažkodėl to nepadarė. „Visiškai neaišku, ko siekiama biržoje paliekant vos 3 proc. akcijų, o po to įmonėje tvarkantis kaip savo UAB, kuriame negalioja kotiruojamoms įmonėms taikomi standartai“, – sakė V. Plunksnis.

Jo teigimu, pasaulyje yra įprasta praktika, kad pardavus dalį verslo, paskelbiamas šio sandorio pelnas ar nuostolis, taip pat įtaka veiklos rezultatams – kokios apyvartos bei pelno dalies netenkama. To reikalauja ir Lietuvos teisės aktai.

„Toli žiūrėti nereikia – vos prieš dieną Estijos bendrovė „Premia Foods“ susitarė dėl ledų gamybos verslo pardavimo ir sudarydama sandorį paskelbė išsamias finansines parduodamos verslo dalies ataskaitas, kurios leidžia sandorio naudą įsivertinti kiekvienam investuotojui“, – sakė V. Plunksnis.

Pasak jo, Investuotojų asociacija prašys Lietuvos banko įpareigoti „Lietuvos dujas“ paskelbti parduodamo turto vertinimo ataskaitą bei sandorio įtaką „Lietuvos dujų“ veiklai taip, kad vidutinis investuotojas suprastų, kiek gali būti verta 85 proc. apyvartos netenkanti įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius