Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irakas sumažino naftos gavybą, analitikai prognozuoja brangimą

Laikydamasis Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) susitarimo, kuriuo siekiama padidinti „juodojo aukso“ kainas, Irakas sumažino naftos gavybą maždaug 200 tūkst. barelių per dieną.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

„Irakas savo gavybą sumažino“ nuo daugiau kaip 4,8 mln. barelių per dieną „iki maždaug 4,6 mln. barelių (per dieną)“, agentūrai AFP pareiškė Irako naftos ministerijos atstovas spaudai Assemas Jihadas.

OPEC pernai sutarė sumažinti bendrą naftos gavybą ir atitinkamai sumažinti „juodojo aukso“ pasiūlos perteklių, dėl kurio kainos tebesilaiko žemuose lygiuose. Šis susitarimas parodė, kad OPEC atsisakė nuo 2014 metų taikytos Saudo Arabijos inicijuotos strategijos nemažinti tiekimo ir tokiu būdu daryti spaudimą konkurentams, visų pirma JAV skalūnų naftos gamintojams.

Dėl šios strategijos gavyba ėmė viršyti paklausą, o naftos kainos, 2014 metų birželį viršijusios 100 JAV dolerių už barelį, 2016 metais vienu metu buvo smukusios žemiau 30 JAV dolerių už barelį kartelės.

„Barcleys“ analitikai perspėjo, jog dėl stringančio žaliavų tiekimo šiais metais gali padidėti jų kainos.

„Politinės priemonės, paremtos populizmu ir protekcionizmu užsienio prekyboje, gali sutrikdyti pasiūlos ir paklausos balansą tam tikrų žaliavinių prekių rinkose, – analitikus cituoja agentūra „Bloomberg“. – Dėl didelės tiekimo sutrikimų rizikos mes manome, kad 2017 metais galimas kainos gali kilti.“

Banko ekspertų nuomone, siurprizų šiemet galima tikėtis iš Kinijos, Rusijos, Artimųjų Rytų šalių ir Turkijos.

Be to, į potencialių įvykių, galinčių paveikti pasaulines žaliavų rinkas, patenka ir galimas naftos gavybos sumažėjimas Venesueloje, jeigu šalis taps nemoki, netikėtas Kinijos ekonomikos augimo tempo sulėtėjimas, JAV ir Irano santykių eskalacija bei neramumai Čilėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius