Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaroslavas Neverovičius: „Lietuvos dujos“ Rusijos milžinei „Gazprom“ pretenzijų nereikš, Lietuva ieškinio Stokholme neatsisako

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigia, kad „Lietuvos dujos“ nusprendė naujo arbitražo gamtinių dujų tiekėjai „Gazprom“ nepradėti. Tuo metu Lietuvos Vyriausybė pretenzijų Rusijos dujų milžinei neatsisako.
Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius
Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius politologą Raimundą Lopatą viešai išvadino melagiu už tai, kad R.Lopata pareiškė, kad „Lietuvos dujos“ dėl suderėtų pigesnių dujų jau atsisakė kelti pretenzijas kompanijai „Gazprom“ Stokholmo arbitraže.

„Ponas Lopata yra melagis, gaila, kad profesoriai skleidžia melagingą informaciją. Aišku, jis turės tą informaciją paneigti. Aš tos informacijos negirdėjau, bet vis dėlto mes kiekvienas privalome už savo žodžius atsakyti – tai yra melas, netiesa. Man gaila kalbėti apie tai pirmiausia dėl tų žmonių, kurie deda pastangas derėtis su „Gazprom“, nes yra pasiektas tam tikras rezultatas pusiaukelėje, nes ta nuolaida pritaikyta nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki 2016 metų sausio 1 dienos, ir yra pasirašyta sutartis ir joje visiškai nėra nieko apie arbitražą Stokholme“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Tačiau panašu, kad R.Lopata sakė tiesą. Penktadienį Energetikos ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „Lietuvos dujos“ pretenzijų „Gazpromui“ Stokholmo arbitraže nereikš.

Kadangi „Gazprom“ sumažino dujų kainas, natūralu, kad „Lietuvos dujos“ nusprendė naujo arbitražo neinicijuoti, – sakė J.Neverovičius.

„Lietuvos dujų“ visuotinis akcininkų susirinkimas sausį nusprendė peržiūrėti savo santykius su „Gazprom“ bei pareikšti teisines pretenzijas, jei nepavyktų susitarti su „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų pagal dujų tiekimo sutartį.

„Arbitražo procedūros bus sustabdomos, jei bus pasiektas Bendrovei palankus komercinis susitarimas su OAO „Gazprom“ ir patvirtintas Bendrovės valdybos“, – rašoma  „Lietuvos dujų“ sausio 30 dienos pranešime. Kadangi pavyko susitarti dėl mažesnių dujų kainų, arbitražo procedūros turi būti stabdomos.

„Kadangi „Gazprom“ sumažino dujų kainas, natūralu, kad „Lietuvos dujos“ nusprendė naujo arbitražo neinicijuoti“, – sakė J.Neverovičius.

Vyriausybė pretenzijų neatsisako

Tačiau pasikeitusi „Lietuvos dujų“ pozicija nereiškia, kad pretenzijų atsisako ir Lietuva. Valstybė, 2012 metais pateikusi ieškinį „Gazprom“ Stokholmo arbitraže, ir toliau laikosi savo nuomonės.

„Valstybės pozicija dėl dalyvavimo Stokholmo arbitraže ir reikalavimo visos kompensacijos išlieka, o dviejų kompanijų –  „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ – susitarimas nekeičia  mūsų pozicijos Stokholmo arbitraže“, – sakė J.Neverovičius.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė, bet ne įmonė dalyvauja teisiniame ginče Stokholmo arbitraže, – sakė energetikos ministras.

Vyriausybė laiškų „Gazprom“ dėl pretenzijų atsisakymų arbitraže nesiuntė. 

„Siūlau nepainioti Lietuvos Respublikos ginčo su „Gazprom“ ir įmonės „Lietuvos dujos“ komercinių pretenzijų „Gazprom“. Noriu visiems priminti, kad būtent  Lietuvos Respublikos Vyriausybė, bet ne įmonė dalyvauja teisiniame ginče Stokholmo arbitraže ir asmenų, nesusipažinusių su byla, neprofesionalūs komentarai daro žalą Lietuvos interesams Stokholmo arbitraže,“ – sakė J.Neverovičius.

Energetikos ministerijos teigimu, susitarimas tarp „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ nekompensuoja permokos už dujas, todėl Lietuva ieškino atsisakyti neketina, toliau yra deramasi su „Gazprom“ jokių galutinių sprendimų nėra priimta. Lietuva Stokholmo arbitraže yra pateikusi 1,5 mlrd. eurų vertės ieškinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius