Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaroslavas Neverovičius paskutinę dieną energetikos ministro poste praleido Norvegijoje

Rugpjūčio 24-25 dienomis iš pareigų atleistas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius lankėsi Norvegijos miestuose Stavangeryje ir Hamerfeste. Stavangeryje J.Neverovičius susitiko su Norvegijos naftos ir energetikos ministru Tordu Lienu ir aptarė suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo sutarties su „Statoil“, regioninės dujų rinkos kūrimo klausimus, kitas regiono energetikos aktualijas. Hamerfeste ministras apžiūrėjo „Statoil“ dujų skystinimo terminalą.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Energetikos ministerijos pranešime teigiama, kad susitikimo metu ministrai aptarė pareitą savaitę Lietuvos dujų tiekimo bendrovės „Litgas“ ir Norvegijos įmonės „Statoil“ pasirašytą SGD tiekimo sutartį. „Šios sutarties pasirašymas yra sėkmingos Lietuvos ir Norvegijos strateginės partnerystės rezultatas. Matome „Statoil“ kaip patikimą dujų tiekimo į Lietuvą partnerį, kurio dėka Lietuvos dujų rinkos dalyviai pirmą kartą turės galimybę rinktis alternatyvų dujų tiekėją. Tai ypač svarbu, atsižvelgiant į Lietuvos siekius diversifikuoti dujų tiekimą bei geopolitinių įvykių aktualijas“, – sakė Lietuvos energetikos ministras.

Pasirašius sutartį dėl minimalaus kiekio suskystintų gamtinių dujų tiekimo, užtikrinsiančio SGD terminalo Klaipėdoje ekonominį efektyvumą, „Litgas“ kartu su „Statoil“ sieks išnaudoti SGD bunkeravimo galimybes ir nedidelio masto SGD perkrovos veiklą Baltijos jūros ir Skandinavijos rinkose, siekiant patenkinti augančią SGD, kaip alternatyvaus ekologiško laivų kuro, paklausą, ištisus metus teikiant išpilstymo į mažesnius laivus paslaugas. 

„Privalome nuolat stiprinti energetinį saugumą: SGD terminalas, savarankiška ir konkurencinga elektros gamyba, laiku įgyvendinti elektros jungčių projektai – „NordBalt“ ir „LitPol Link“ – padidins elektros energijos tiekimo saugumą visam Baltijos jūros regionui, užtikrins sklandų ES vidaus energetikos rinkos funkcionavimą ir sumažins Baltijos jūros regiono valstybių energetinį pažeidžiamumą“, – pabrėžė J.Neverovičius.

Ministrai aptarė kitus projektus, kuriuos būtina įgyvendinti, siekiant sukurti veikiančią Baltijos dujų rinką ir užtikrinti dujų tiekimo saugumą regione dabartinių geopolitinių aplinkybių kontekste. Taip pat buvo pabrėžta vykdomų energetikos projektų tęstinumo svarba. 

Hamerfeste Lietuvos energetikos ministras kartu su įmonių „Lietuvos energija“ ir „Litgas“ vadovais taip pat aplankė „Statoil“ dujų skystinimo terminalą, kuriame dujos atvėsinamos, paverčiamos SGD ir paruošiamos eksportui.

Energetikos ministerija taip pat priminė, kad susitikimai su Norvegijos naftos ir energetikos ministru bei energetikos įmonėmis buvo suplanuoti ir suderinti dar liepos mėn. Rugpjūčio 25-oji yra paskutinė energetikos ministro J.Neverovičiaus darbo diena. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius