Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV naftos importas iš OPEC narių krito į 30 metų žemumas

JAV naftos importas iš OPEC valstybių yra žemiausias per pastaruosius 30 metų. Šis faktas iliustruoja skalūnų revoliucijos įtaką pasaulinei prekybai, rašo „Financial Times“.
Skalūnai sukėlė energetikos revoliuciją JAV
Skalūnai sukėlė energetikos revoliuciją JAV / „Scanpix“ nuotr.

JAV tapo mažiau priklausoma nuo OPEC kartelio, kuris išgauna apie trečdalį naftos pasaulyje, dėl hidraulinio ardymo, kuris padėjo padidinti JAV vietinę gavybą iki maždaug 9 mln. barelių per dieną – aukščiausio lygio nuo pat praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio vidurio.

Rugpjūtį OPEC dalis JAV žalios naftos importe krito iki 40 proc. Tai žemiausias lygis nuo pat 1985 metų. Piko metais – 1976-aisiais – OPEC tiekė JAV 88 proc. suvartojamos naftos.

Sumažėjęs JAV apetitas naftai reiškia, kad naftos gavybos šalys Viduriniuosiuose Rytuose, Vakarų Afrikoje ir Lotynų Amerikoje dabar gręžiasi į Aziją. Tačiau, nepaisant dėl skalūnų mažėjančios JAV priklausomybės, valstybė vis tiek išlieka didžiausia naftos importuotoja po Kinijos.

Skalūnų revoliucijos įtaka OPEC narėms yra skirtinga. Skaudžiausiai ji paveikė tokias valstybes kaip Alžyras ir Libija, o, pavyzdžiui, Saudo Arabija ir Venesuela išlaiko stiprias pozicijas. Nigerija, išgaunanti maždaug tokios pačios kokybės naftą kaip Šiaurės Dakota, yra didžiausia JAV skalūnų revoliucijos auka. 

Kai kurie analitikai argumentuoja, kad skalūnų revoliucija kelia grėsmę Saudo Arabijos ir kitų Viduriniųjų Rytų naftos išgavėjų dominavimui pasaulyje, kuriuo jie džiaugėsi pastarąjį amžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius