Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jerzy Buzekas: Lietuva vis dar yra energetinė sala

Europos Parlamento (EP) Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto pirmininkas, buvęs EP pirmininkas Jerzy Buzekas sako, kad Lietuva vis dar yra energetinė sala. Nors situacija yra geresnė nei prieš porą metų, laukia dar nemažai svarbių darbų.
Europos parlamento prezidentas Jerzy Buzekas
Europos parlamento prezidentas Jerzy Buzekas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jūs vis dar esate energetinė sala. Ne tokia kaip prieš porą metų, bet dar padaryta per mažai. Jūs esate geriau sujungti su Rusija nei su Europos Sąjunga. Labai svarbu turėti jungtis su Europos Sąjunga. Baltijos valstybes galima laikyti vienu regioniniu dujų vartotoju. Visas regionas turi turėti kiek įmanoma daugiau dujų jungčių“, – žurnalistams Briuselyje trečiadienį sakė J.Buzekas.

Jūs esate geriau sujungti su Rusija nei su Europos Sąjunga.

Jis pabrėžė, kad yra ir kitų svarbių energetinių klausimų, pavyzdžiui, statyti ar ne naują atominę elektrinę.

„Labai svarbus klausimas. Į jį reikia atsakyti. Vyriausybė turėtų pradėti diskusijas Europos Sąjungos lygiu. Labai svarbu, kad būtų galvojama apie elektrinės integravimą į Europos Sąjungos elektros rinką“, – kalbėjo J.Buzekas.

Pasak jo, kalbant apie Visagino atominę elektrinę, reikėtų ją vertinti kaip visai Europos Sąjungai, o ne tik regionui svarbų projektą.

J.Buzeko teigimu, Europoje dėl įvairių mokesčių investuoti į jėgaines yra pakankamai brangu, todėl ilgainiui regione gali susiformuoti energijos deficitas.

„Europoje skirtingose valstybėse yra daug problemų su pajėgumų statymu. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje. Yra daug problemų mūsų žemyne. Elektros gamintojams energetikos kainos yra daug mažesnės nei JAV, o vartotojams abiejuose regionuose jos yra panašios. Kodėl? Pas mus yra papildomų mokesčių. Energetikos kompanijos neturi pakankamai pinigų investicijoms. Mums reikia naujų investicijų, bet tą reikia daryti Europos Sąjungos lygmeniu“, – kalbėjo J.Buzekas.

Jis kalbėjo, kad Europos Sąjunga kelia tris pagrindinius tikslus – kurti vidinę elektros rinką, bendras pastangas vystyti technologijas ir bendrą elektros pirkimą, kai perkama ne iš Europos Sąjungos valstybių.

„Jei būtų bendras energijos pirkimas, būtų daug lengviau išlaikyti galią savo, kaip vartotojo, rankose globalioje energijos rinkoje. Mums reikia daug energijos, mes esame labai stiprus vartotojas, tiekėjai turi dėl mūsų varžytis“, – kalbėjo J.Buzekas.

Be to, reikia sukurti vieningą elektros rinką. Pasak jo, prekyba elektra turėtų vykti kaip prekyba apelsinais ar morkomis.

„Dujomis prekiauti nėra sunku, bet su elektra ne taip lengva. Kodėl? Jeigu turime atsinaujinančią energiją, kiekvienoje valstybėje ši energija yra skirtingai remiama. Kaip ja prekiauti, jeigu turime valstybės paramą tam tikrai energijos rūšiai? Tai yra nesąžininga konkurencija, nes kiekvienoje valstybėje paramos lygis yra labai skirtingas“, – sakė J.Buzekas.

Jis pabrėžė, kad kurti vieningą rinką reikia – tai lems tiekimo saugumą, mažesnes kainas ir pan. Be to, reikia vystyti technologijas, kurios užtikrintų aplinkos saugumą, energijos panaudojimo efektyvumą.

„Mums vis dar reikia naujų technologijų, norint išvengti aplinkosauginių problemų, kurios gali būti rimtos, gaminant elektrą. Energetikos lauke labai svarbu naujos technologijos, jos padeda taupyti energiją. Tai yra akivaizdu“, – kalbėjo EP komiteto pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius