Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinių Valstijų viceprezidentas Joe Bidenas: JAV palaiko Baltijos šalių siekį diversifikuoti energijos šaltinius

Baltijos šalių pastangos diversifikuoti energijos šaltinius ir kurti skaidresnę energetikos rinką turi JAV palaikymą, teigia Jungtinių Valstijų viceprezidentas Joe Bidenas.
JAV viceprezidentas Joe Bidenas
JAV viceprezidentas Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

„Jūsų energetinė sėkmė JAV svarbi tiek strategiškai, tiek ekonomiškai. Mes palaikome jūsų, kaip ES valstybių narių, pastangas diversifikuoti energijos šaltinius ir kurti skaidresnę energetikos rinką“, – sakoma dienraštyje „Lietuvos rytas“ penktadienį paskelbtame viceprezidento straipsnyje.

Šis rašinys publikuojamas Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentams viešint JAV. Penktadienį numatomi trijų Baltijos valstybių vadovų susitikimai tiek su J.Bidenu, tiek su JAV prezidentu Baracku Obama.

„Energetikos srityje Jungtinės Valstijos gali pasidalyti savo unikalia patirtimi“, – sako J.Bidenas ir pabrėžia, kad Baltijos šalių bendradarbiavimas su šiauriniais kaimynais, pasitelkiant inovatyvius būdus energetinei nepriklausomybei pasiekti, yra visų laimėjimas.

Viceprezidento teigimu, siekiama, kad ekonominiai JAV ir Baltijos šalių santykiai prilygtų glaudžiam bendradarbiavimui saugumo srityje.

„Šiandien mano šalyje nebeklausiama: kaip Jungtinės Amerikos Valstijos galėtų padėti Baltijos šalių žmonėms? Šiandien klausiame: ką galime nuveikti kartu kitų labui? Puikus to pavyzdys – mūsų glaudus bendradarbiavimas kuriant stipriausią istorijoje karinį aljansą. Didžiuojuosi, kad būdamas JAV senatoriumi turėjau galimybę remti Baltijos valstybių stojimą į NATO. Partnerystė, kurią įtvirtinome saugumo srityje, viršijo visus lūkesčius. Mūsų partnerystė dar niekada nebuvo tokia abipusė“, – dėsto J.Bidenas.

Pasak jo, NATO sutarties 5-asis straipsnis, garantuojantį Aljanso narių kolektyvinę gynybą, svarbus tiek šiandien, tiek ateities karoms.

„Mes labai vertiname savo sąjungininkus. JAV atsisako pripažinti, kad kuri nors šalis gali turėti savo “įtakos sferą„ Europoje. Visos šalys turi suverenią teisę apsispręsti ir pasirinkti savo sąjungininkus. Tiek prezidentas B.Obama, tiek aš esame įsitikinę, kad Jungtinių Valstijų įsipareigojimai pagal 5-ąjį NATO sutarties straipsnį yra labai svarbūs – ne tik mūsų, bet ir ateities kartoms“, – teigia aukštas JAV pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius