-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Daukšys: dujų permoka – tik jas pirkusiems didiesiems vartotojams

Seimas imasi pataisų, kad kompensacijas už per brangiai pirktas gamtines dujas gautų tik tie nebuitiniai vartotojai, kurie jas pirko per kompensuojamą laikotarpį.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas šią savaitę priėmė svarstyti Energetikos komisijos vadovo „darbiečio“ Kęstučio Daukšio Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama įpareigoti dujų tiekimo įmonę kompensuoti kainos skirtumą.  

„Reikia grąžinti tiems, iš kurių surinko pinigus, o ne visiems – į ateitį kompensacijas paskirstyti“, – BNS sakė K.Daukšys. Anot parlamentaro, jei būtų pasirinkta „Lietuvos dujų tiekimo“ siūloma tvarka, labiausiai nukentėtų šilumos tiekėjai.

Reikia grąžinti tiems, iš kurių surinko pinigus, o ne visiems – į ateitį kompensacijas paskirstyti.

„Jeigu jie dar 2013 metais buvo dujiniai, o dabar perėjo prie medžio – katilines pasistatė, jie nebegaus permokos dalies – jie lieka be nieko, nors už dujas per tą laikotarpį mokėjo ir permokėjo“, – teigė K.Daukšys.

Jo siūloma tvarka reiškia, kad bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ galėtų grąžinti permoką vartotojams, kurie dujas pirko 2013 metais ir pirmuosius 4 šių metų mėnesius, nepriklausomai nuo to, ar jos dujas vartoja dabar. Tokia tvarka prieštarauja pačios įmonės siūlomai tvarkai – ji dujas nuo sausio ketina atpiginti dar 20 proc., tačiau tik tiems didiesiems vartotojams, kurie iš jos dujas pirks nuo sausio. Permoką numatoma grąžinti per 2 metus, nors šilumininkai ir kiti didieji vartotojai norėtų ją atgauti per vieną šildymo sezoną – kitaip jie grasina teismais.

Kainų komisijai atsisakius derinti įmonės siūlomą 281 mln. litų permokos grąžinimo tvarką, Energetikos ministerija svarsto, kaip ją įteisinti. Sprendimas kol kas nepriimtas.

Be to, anot K.Daukšio, užuot grąžinus permoką, valstybė lėšas galėjo pasiimti kaip dividendus ir panaudoti būtiniausioms reikmėms.

Nuo šių metų gegužės, kai „Gazprom“ sumažino dujų kainą „Lietuvos dujoms“ 21 proc. už 2013-2015 metus, komerciniams vartotojams jau pritaikyta 20 proc. nuolaida, o nuo liepos ji pritaikyta ir visiems buitiniams vartotojams. Pastariesiems tokios pat kainos galios ir 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius