Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Trečiokas: Baltarusija anksčiau ar vėliau turės įsileisti ekspertus

Baltarusija anksčiau ar vėliau turės įsileisti tarptautinius ekspertus, kurie patikrintų 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės (AE) saugumą, įsitikinęs Lietuvos aplinkos ministras. Tačiau Kęstutis Trečiokas teigia, kad kol kas derybos su Baltarusijos atstovais yra sudėtingos.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kadangi oficialiai pripažinta, kad jie pažeidė konvenciją, jie anksčiau ar vėliau turės įsileisti tarptautinius ekspertus. Jie dabar kalba, kad galbūt metų pabaigoje įsileis. Geriau vėliau nei niekada. Sakau, tai nėra lengva, bet įmanoma“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė K.Trečiokas.

Lietuva siūlo, kad Baltarusija sustabdytų Astravo AE statybas iki kol tarptautiniai ekspertai įvertins jėgainės saugumą ir bus atlikti streso testai. Anot ministro, sudėtinga tikėtis, jog jėgainė apskritai nebus pastatyta.

„Tikėtis, kad apskritai nebus pastatytas, sunku. Aš turiu tokią viltį“, – tikino K.Trečiokas.

Anot jo, trečiadienį į Vilnių atvykę Baltarusijos ekspertai neturėjo įgaliojimų priimti sprendimų, tad pokalbiai kol kas yra „oro judinimas“.

„Jie ištraukia naują informaciją, kurios mes nežinome, kuri turėjo būti įvertinta poveikio aplinkai vertinime. Kai mes prašome, kad gerai, papildykite poveikio aplinkai ataskaitą, jie sako ne, mes šito nedarysime, tiesiog žinokite, kad mes dar žinome ir tai, ir tai. Toks kalbėjimosi būdas, oro judinimas, akivaizdu, kad atvažiavę žmonės neturi ir įgaliojimų tam reikalingų priimti kažkokius sprendimus“, – tikino ministras.

Gegužę Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus pareiškė, kad baltarusiai nėra tokie idiotai, kurie statytų nesaugią elektrinę. Anot K.Trečioko, tai turėtų patvirtinti ne politikai, o mokslininkai.

„Taip, aš linkęs tikėti, kad niekas nenori pasidaryti parako statinės ir ant jos sėdėti, bet politikai šiuo atveju yra švelniai tariant suinteresuoti ką kalbėti ir tokiais atvejais aš labiau remčiausi mokslininkais. Remčiausi tarptautinėmis institucijomis. Jei tai pasakytų tarptautinė institucija patikrinusi, ir patvirtintų, kad visos priemonės yra įgyvendinamos, gal kažką reikia pataisyti, bet baltarusiai nėra idiotai ir nedaro nesąmonės“, – teigė K.Trečiokas.

Aplinkos ministras pripažino, kad Lietuva viena pati nepajėgs paveikti Baltarusijos, todėl reikia kaimyninių valstybių paramos. K.Trečiokas priekaištauja, kad nepakankamą paramą Lietuvai suteikia Skandinavijos šalys.

„Kai kurie kaimynai, tarkime, tokie kaip skandinavai, elgiasi nesuprantamai. Jeigu jie labai kategoriški buvo, kad mes savo jėgainę uždarytume, kuri, beje, buvo nuolat kontroliuojama Tatenos ekspertų ir pačių švedų pagalba buvo diegiamos saugos priemonės, tai jie dabar tarsi negirdi, tarsi jų tai neliečia. Taip, jie šiek tiek toliau, bet prisimenant Černobylio atvejį, manau, kad jie galėtų mus stipriau paremti“, – sakė ministras.

„Aišku, tai laiko klausimas, tikiu, kad jie yra mūsų, ne baltarusių pusėje, tiesiog diplomatiniais ar kitais sumetimais nėra tokie aktyvūs“, – pridūrė jis.

Trečiadienį Vilniuje susitiko Baltarusijos ir Lietuvos atstovai. Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys po susitikimo pareiškė, kad Lietuva siūlo Baltarusijai stabdyti Astravo atominės elektrinės statybas, kol nėra atlikti šios jėgainės streso testai ir kiti Tarptautinės atominės energetikos agentūros (Tatenos) tiriamieji darbai.

Lietuvos ir Baltarusijos atstovai nesutarimus aiškinosi po to, kai Espo įgyvendinimo komitetas valstybėms pasiūlė iki liepos pabaigos komitetui pranešti apie padarytą pažangą, derinant pozicijas dėl Astravo AE.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius