-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainų komisija inicijuoja tyrimą dėl galimo „Lietuvos dujų“ piktnaudžiavimo

Kainų komisija gali inicijuoti tyrimą dėl dujų tiekimo ir skirstymo bendrovės „Lietuvos dujos“ veiksmų, galimai piktnaudžiaujant dominuojančia padėtimi.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Komisija jau antrą kartą kreipėsi į „Lietuvos dujas“, prašydama iki spalio 20 dienos paaiškinti, kaip bus kompensuojama dujų kaina nebuitiniams vartotojams dėl Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pritaikytos nuolaidos. Į komisiją dėl to kreipėsi Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, kuri nuolat priekaištavo, kad bendrovė negrąžina permokos didiesiems klientams.

Kainų komisijos pirmininkės pavaduotojas Darius Biekša BNS sakė, kad tyrimas nebūtų atliekamas, jeigu „Lietuvos dujos“ pradėtų skaičiuoti klientams permoką arba dėl jos grąžinimo apsispręstų Vyriausybė.

„Nuolaida nuo vasaros pradžios taikoma tiek buitiniams, tiek nebuitiniams vartotojams, tuo tarpu tas likutis – kompensacinė dalis (už laikotarpį nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės – BNS) – dėl jos šiuo metu yra sprendžiama. Vyriausybėje tas klausimas sprendžiamas, tiesiog formaliai žiūrint, dujų tiekimas nėra reguliuojamas, bet įstatyme numatyta pareiga komisijai, kad ji atlieka rinkos tyrimus ir jeigu nustato dalyvį, kuris taikė grobuoniškas kainas, mes įgauname teisę reguliuoti tokios įmonės kainas“, – BNS sakė D.Biekša.

Jis teigė, kad efektyviau būtų, jeigu sprendimą dėl kompensacijos priimtų ne Kainų komisija, nes procesas joje ilgai užtruks.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas BNS patvirtino, kad asociacija spalio 3 dieną kreipėsi į Kainų komisiją.

„Mes kreipėmės, kadangi „Gazprom“ sumažino dujų kainą „Lietuvos dujoms“ nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki šių metų balandžio 31 dienos (iki 2015 metų pabaigos – BNS), tai pagal metodiką turėjo būti perskaičiuota pardavimo kaina“, – BNS sakė V.Stasiūnas.

Komisija prašo „Lietuvos dujų“ atsakyti, kokia yra kompensuotina suma nebuitiniams vartotojams, susidariusi dėl „Gazprom“ nuo 2013 metų sausio 1 dienos pritaikytos 20,95 proc. nuolaidos. Taip pat reikalaujama pateikti informaciją, kokią sumą iki spalio 1 dienos „Gazprom“ yra kompensavęs „Lietuvos dujoms“ ir iki kada, bendrovės duomenimis, bus kompensuota visa suma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius