2016 08 30 /18:33

Kainų komisija: „Litesko“ turi anuliuoti sąskaitas už gyvatuką

Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos šilumos tiekėjos „Litesko“ ir „Vilniaus energija“ turės anuliuoti gyventojams pateiktas sąskaitas už gyvatuką, kurių vertė siekia 900 tūkst. eurų. Sąskaitas jau apmokėjusiems gyventojams įmonė turės grąžinti pinigus, arba sumažinti kito mėnesio sąskaitas.
Už šildymą ir karštą vandenį lapkritį klaipėdiečiai mokės mažiau nei pastaruosius tris mėnesius.
Už šildymą ir karštą vandenį lapkritį klaipėdiečiai mokės mažiau nei pastaruosius tris mėnesius. / G.Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Tai antradienį skubos tvarka sušauktame posėdyje po daugiau nei valandą trukusios diskusijos su „Litesko“ nusprendė Kainų komisija. Sprendimas dėl „Vilniaus energijos“ priimtas kiek greičiau, mat beveik visi bendrovių ir komisijos argumentai buvo išsakyti, diskutuojant dėl „Litesko“ sąskaitų.

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė po posėdžio žurnalistams teigė, kad įmonės sąskaitas gali išrašyti už pastaruosius du mėnesius, o ne už 2010 2015 metus, kaip kad „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ padarė dabar.

I.Žilienė :Įmonės sąskaitas gali išrašyti už pastaruosius du mėnesius, o ne už 2010 2015 metus, kaip kad „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ padarė dabar.

„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS teigė, kad dėl spendimo skundimo teismui dar bus sprendžiama.

„Nesiimame vertinti komisijos sprendimo, bet imamės jį vykdyti. Vykdysime viską taip, kaip nurodyta. Dėl tolimesnių veiksmų, konsultuosimės su teisininkais“, – BNS teigė N.Mikalajūnas.

Sąskaitas panaikinti bei lėšas grąžinti įmonės turi iki spalio 10 dienos. Prieš tai Kainų komisija siūlė sąskaitas anuliuoti per 30 dienų, tačiau „Litesko“ pareiškus, kad sąskaitos pateikiamos iki 10-os mėnesio dienos, tad perskaičiavimus reiktų atlikti iki rugsėjo 10 dienos, terminas pratęstas.

Už neištaisytą pažeidimą gresia nuo 289 eurų iki 1 proc. metinės apyvartos bauda.

„Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ teisės direktorius Danielius Žepnickas posėdyje teigė, kad apie posėdį įmonės informuotos tik pirmadienį vakare, o Kainų komisija grasina baudomis už tai, ką pati nurodė daryti.

„Tikrai esame labai labai nustebę, kas čia vyksta. Įmonei grasinama baudomis nuo apyvartos už tai, kad Kainų komisija patvirtino tokius šilumos paskirstymo metodus, kuriuos įmonė ir vykdo“, – teigė D.Žepnickas.

Jis teigė, kad įmonė laikėsi teisės aktų ir Kainų komisijos nustatytų tvarkų, o komisija bando priversti įmonę laikytis teisinės galios neturinčiomis pažymomis, tad bandymas bausti bendrovę yra „teisinis nihilizmas“.

Posėdžio metu komisijos pirmininkė Inga Žilienė vis prašė D.Žepnicko pateikti konkrečius argumentus, dėl ko įmonė nesutinka su komisijos vertinimu, tačiau „Litesko“ teisininkas prašydavo jo nepertraukinėti.

„Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ advokatas Rimantas Simaitis prašė, kad nuo balsavimo nusišalintų komisijos nariai, kurie atsakingi už praėjusią savaitę paskelbtą pranešimą spaudai – jame nurodoma, kad vartotojai nėra skolingi „Litesko“ ir „Vilniaus energijai“. Anot R.Simaičio, komisijos nariai, patvirtinę tokį pranešimą spaudai, negali garantuoti objektyvaus sprendimo ir yra susidarę išankstinę nuomonę.

Komisijos pirmininkė I.Žilienė teigė, kad visi komisijos nariai yra nešališki, tad nusišalinti atsisakyta.

Rugpjūčio pradžioje „Vilniaus energija“ pranešė, kad sostinėje vartotojai už karštam vandeniui ruošti sunaudotą energiją, viršijusią normas, turės sumokėti 505 tūkst. eurų, o „Litesko“ vartotojai – dar 416 tūkst. eurų.

„Komisijos nuomone, jūsų prašymas nėra tenkintinas, pranešimas (spaudai – BNS) informacinio pobūdžio ir pasekmių įmonei neturi“, – teigė I.Žilienė.

Komisija praėjusią savaitę nusprendė, kad bendrovė neteisėtai pateikė sąskaitas už gyvatuką.

Rugpjūčio pradžioje „Vilniaus energija“ pranešė, kad sostinėje vartotojai už karštam vandeniui ruošti sunaudotą energiją, viršijusią normas, turės sumokėti 505 tūkst. eurų, o „Litesko“ vartotojai – dar 416 tūkst. eurų.

Vilniuje vidutiniškai 7,5 euro didesnės sąskaitas turėjo gauti apie trečdalis „Vilniaus energijos“ klientų, o „Litesko“ – nuo 6,1 iki 30,26 euro didesnes sąskaitas – apie 50 procento.

Lietuvos teismai, kurių sprendimus Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2015 metų vasarį atsisakė peržiūrėti, įpareigojo bendroves tokias sąskaitas vartotojams pateikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius