-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karščiai ir perdavimo jungčių apribojimai liepą išaugino elektros energijos kainą

Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ elektros biržos Lietuvos kainų zonoje (NPS LT) liepos mėn. siekė 19,80 ct/kWh ir buvo 4,4 proc. didesnė nei š.m. birželį (18,96 kWh). Lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, kaina š.m. liepą išaugo 17 proc.
Gardamo seniūnijoje žuvo elektrikas
Elektra / 15min.lt nuotr.

Per septynis 2014 m. mėnesius vidutinė elektros energijos kaina (16,53 ct/kWh) padidėjo 3 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2013 m. (16,01 ct/kW).

Pasak didžiausio lietuviško kapitalo nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ generalinio direktoriaus Algirdo Juozaponio, kainos augimo tendencijas nulėmė dėl karščių padidėjęs elektros energijos poreikis ir dėl jungčių apribojimų rinkoje susiformavęs pasiūlos deficitas.

Pakilus temperatūrai, išaugo oro kondicionierių ir vėdintuvų naudojimas, o tai prisidėjo prie to, kad elektros energijos suvartojimas, palyginti su birželio mėn., padidėjo 6,5 proc.

Šių metų liepos mėnesio vidutinė temperatūra siekė 20,2 C° ir buvo 6 C° didesnė nei birželį. Tai aukščiausias užfiksuotas rodiklis per pastaruosius 4 metus. Pasak A. Juozaponio, pakilus temperatūrai, išaugo oro kondicionierių ir vėdintuvų naudojimas, o tai prisidėjo prie to, kad elektros energijos suvartojimas, palyginti su birželio mėn., padidėjo 6,5 proc. iki 0,78 TWh. Rekordinė temperatūra darė neigiamą įtaką ir fiziniam perdavimo tinklų pralaidumui.

Be to, visą liepos mėn. buvo atjungta „Estlink 2“ jungtis tarp Suomijos ir Estijos, dėl ko jos pralaidumas sumažėjo pustrečio karto (nuo 860 MW iki 342 MW) ir trukdė pigiai skandinaviškai elektrai pasiekti Baltijos šalis. Dėl Rusijoje remontuojamos jungties iki 650 MW buvo apribotas elektros perdavimas tarp Latvijos ir Estijos, taip pat buvo ribojamas eksportas iš  Kaliningrado srities, kadangi joje dėl karštos vasaros išaugo elektros energijos vartojimas ir susidarė jos trūkumas.

Liepos mėn. kainos rekordas NPS LT susiformavo 20 d., kuomet elektros energijos kaina piko metu pakilo iki 75,96 ct/kWh. Pasak A. Juozaponio, prie šio pokyčio prisidėjo ne tik minėtos priežastys, bet ir dvigubai smukusi gamyba Latvijos šiluminėse elektrinėse. To nekompensavo net ir 50 proc., lyginant su birželio mėn., liepą išaugęs „Lietuvos energijos gamybos“ pagamintos elektros energijos kiekis.

Liepos mėn. kainos rekordas NPS LT susiformavo 20 d., kuomet elektros energijos kaina piko metu pakilo iki 75,96 ct/kWh.

„Rugpjūčio mėnesį elektros energijos kainos biržoje kritimo neverta tikėtis, nes elektros energijos importo iš Kaliningrado srities galimybės ir toliau bus ribotos, priklausomai nuo poreikio pačioje srityje, taip pat dėl jungties remonto Rusijoje apribotas pralaidumas tarp Latvijos ir Estijos neleis reikiamam elektros energijos kiekiui pasiekti Lietuvos, be to, iki rugpjūčio vidurio Latvijoje bus remontuojama viena iš šiluminių elektrinių“, - sako „Energijos tiekimo“ vadovas.

NPS Lietuvos ir Latvijos kainų zonose kainos sutapo visomis valandomis, o nuo Estijoje susiformavusios kainos skyrėsi 23 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius