-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaune pradėta statyti pirmoji „Danpower Baltic“ biokuro elektrinė

Vokietijos energetikos grupei priklausanti bendrovė „Danpower Baltic“ Kaune iškilminga atminimo kapsulės įkasimo ceremonija pradėjo biokuro kogeneracinės elektrinės statybas. Tai pirmoji elektrinė Kaune, iš biokuro gaminsianti ne tik šilumą, bet ir elektros energiją, todėl galėsianti pasiūlyti dar mažesnę šilumos kainą miesto gyventojams. Į jėgainę bus investuoti 86 mln. litų, statybas planuojama baigti iki 2016 m. pabaigos.
KTU robotas leidžia kapsulę
KTU robotas leidžia kapsulę / Agency 1323 nuotr.

Elektrinė iškils Kaune, Taikos prospekte, jos galingumas sieks 20 MW šilumos ir 5 MW elektros gamybos galios. Elektrinėje montuojamą sudėtingą kogeneracijos įrangą simbolizavo kapsulę į katilinės pamatus padėjęs įleisti Kauno technologijos universiteto sukurtas robotas.

„Šiuo metu skirtingi gamintojai iš biokuro pagamina tiek šilumos, kiek miestui reikia vasaros metu. Naujoji jėgainė priartins tą dieną, kuomet ir žiemos metu visa Kaunui reikalinga šiluma bus pagaminama vien tik iš biokuro“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Agency 1323 nuotr./Elektrinės maketas
Agency 1323 nuotr./Elektrinės maketas

Netrukus iškilsianti kogeneracinė elektrinė yra pirmoji „Danpower GmbH“ investicija Lietuvoje. 84,9% „Danpower GmbH“ akcijų priklauso Vokietijos Hanoverio savivaldybės įmonei „Stadtwerke Hannover AG“,  dirbančiai su prekės ženklu „Enercity“.

Į Kauną šia proga atvykęs Hanoverio meras Stefan'as Schostok'as pasidžiaugė, kad jų miestui šilumą ir kitas komunaline paslaugas teikianti bendrovė prisidės ir prie Lietuvos laikinosios sostinės šilumos ūkio plėtros.

Agency 1323 nuotr./Hanoverio meras Stefanas Schostokas
Agency 1323 nuotr./Hanoverio meras Stefanas Schostokas

„Džiaugiuosi, kad Kaunas savo komunalines sistemas siekia plėsti tvarumo ir ilgaamžiškumo linkme, siekia atsisakyti iškastinio kuro, importuojamų dujų ir naudoti daugiau vietinio biokuro. Mes remsime jus šiame kelyje ir būsime jūsų partneriai“, – sakė S. Schostok'as.  

Vokietijos ambasadorė Lietuvai Jutta Schmitz kalbėdama pabrėžė, kad Kaunui, kaip ir kitiems miestams Lietuvoje, svarbu stiprinti energetinę nepriklausomybę, vadinasi, energiją gaminti ne tik iš importuojamų gamtinių dujų, bet daugiau naudoti vietinio kuro – naujoji elektrinė padės siekti šio tikslo, nes energiją gamins iš vietinio biokuro. 

Agency 1323 nuotr./„Danpower Baltic“ kapsulės įkasimas
Agency 1323 nuotr./„Danpower Baltic“ kapsulės įkasimas

„Elektrinėje bus sumontuota moderni kogeneracijos įranga, kuri leis iš biokuro gaminti ne tik šilumą, bet ir elektrą. Ši technologija leidžia maksimaliai išnaudoti gamybos pajėgumus, todėl baigę statybas galėsime miestui pasiūlyti šilumą už patrauklią kainą, mažesnę nei biokuro katilinių“, – sakė Valentinas Belousovas, „Danpower Baltic“ vadovas.

Biokuro kogeneracinė elektrinė Kaune yra pirmasis „Danpower“ projektas Lietuvoje, antrasis – Baltijos šalyse. „Danpower“ dvejus metus gamina ir tiekia šilumą Veru (Võru) miesto gyventojams Estijoje, taip pat šiame mieste yra įkūrusi „Enercity“ klientus iš Vokietijos aptarnaujantį skambučių centrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius