-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencija „Vilniaus energijai“: nepriklausomi šilumos gamintojai sostinei žada 10 proc. pigesnę šilumą

Šiuo metu devyni nepriklausomi šilumos gamintojai yra gavę sąlygas prisijungti prie Vilniaus šilumos tiekimo tinklų. Visų jų projektuojami katilai būtų per 240 MW galingumo, tad jų pagaminamas šilumos kiekis sudarytų nemažą dalį reikiamo Vilniaus miestui. Tikimasi, kad nepriklausomų gamintojų šiluma bus pigesnė ir leis bent šiek tiek sumažinti sąskaitas už šildymą visam miestui.
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai
Nepriklausomi šilumos gamintojai pasiryžę konkuruoti su „Vilniaus energija“. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena iš naujųjų katilinių turėtų atsirasti dar iki šių metų pabaigos Geologų gatvėje. Ją statyti pasiryžusios energetikos įmonių grupės „E energija“ generalinis direktorius Virginijus Strioga 15min.lt sakė, kad šilumą jie gamins degindami tik biokurą, o kaina bus mažesnė, negu dabar vilniečiai moka „Vilniaus energijai“. Šiuo metu skaičiuojama, kad vienos kilovatvalandės gamybos kaina sieks 15 centų, o „Vilniaus energija“ gamina už kiek daugiau nei 18 centų.

V.Strioga neslėpė – visų pirma jie orientuojasi į šalia būsimosios katilinės esančius ir dar tik statomus objektus. Didžiausias – IKEA, kurios atidarymas suplanuotas šių metų rugpjūtį.

„Mes investuosime į katilinę Geologų gatvėje ir jau ateinančią žiemą galėtume gaminti šilumą 10 proc. pigiau nei gamina „Vilniaus energija“. Katilinės pajėgumas yra 20 MW, per metus esame pasiruošę iš tos katilinės patiekti 160 tūkst. MWh šilumos energijos. Tai pakankamai nemažas kiekis miestui“, – kalbėjo V.Strioga.

Ateinančią žiemą galėtume gaminti šilumą 10 proc. pigiau nei gamina „Vilniaus energija“. Katilinės pajėgumas yra 20 MW, – kalbėjo V.Strioga.

Investicijos į biokuro katilinę sieks 20 mln. Lt, 6 mln. Lt iš jų skiria Ūkio ministerija iš ES struktūrinių fondų.

Kokią įtaką bendrai šilumos kainai, kurią moka vilniečiai, darys nepriklausomi šilumos gamintojai, tarp jų ir „E energija“, sostinės meras Artūras Zuokas kol kas neatsako. Po susitikimo su „E energijos“ atstovais jis sakė, prognozes, už kiek nepriklausomi gamintojai gamins šilumą, vertina atsargiai. Tačiau esą miestas nori išsiderėti kuo mažesnes kainas, tuomet pokyčius pajus ir vartotojai.

„Mane labai neramina nepriklausomų tiekėjų kainodara, kai įstatymams jiems leidžia bent 0,001 cento pigesnę šilumą patiekti, negu tiekia miesto šilumos tinklai. Tai reiškia, kad jokios teigiamos įtakos kainai nepriklausomi šilumos tiekėjai nedaro“, – kalbėjo meras.

Tiek su „E energija“, tiek su kitais šilumos tiekėjais miestas, anot A.Zuoko, nusiteikęs bendradarbiauti, bet tik gaudamas šilumą už ženkliai mažesnę kainą – bent 10 proc., nes tik taip mažėtų šilumos kainos vilniečiams kitą šildymo sezoną.

Prisijungti prie Vilniaus šilumos tiekimo tinklų šiuo metu sąlygos yra išduotos 9 nepriklausomiems šilumos gamintojams: UAB „Eurovistos servisas“, UAB „Invento“, UAB „Vilniaus baldai“, AB „Grigiškės“, UAB „Pramonės energija“ (pastaroji priklauso įmonių grupei „E energija“, UAB „Geco Vilnius“, UAB „Aliejaus investicijos“, UAB „Reenergy“, UAB „Bionovus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius