-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 05 /14:03

„Lietuvos dujų tiekimas“ pirks dujas ir iš „Gazprom“, ir iš „Statoil“

Valstybės valdoma dujų importo bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“, iki šiol pirkusi dujas tik iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, jas pirks ir iš Norvegijos „Statoil“.
Dujų vamzdžiai
Dujų vamzdžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bendrovė pranešė, kad pasirašė sutartį su „Statoil“, pagal kurią iki šių metų spalio ji įsigis daugiau kaip pusę šių metų dujų poreikio – apie 300 mln. kubų.

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas Mantas Mikalajūnas teigė, kad „Gazprom“ kainodara pasidarė nepalanki, tad perkant suskystintas gamtines dujas (SGD), bendrovė galės išlaikyti stabilią kainą vartotojams.

„Išaugus SGD pasiūlai ir kritus naftos kainoms, SGD tam tikrais laikotarpiais gali sėkmingai konkuruoti su dujotiekiu tiekiamomis dujomis. Įvertinę „Gazprom“ pasiūlymus ir apklausę SGD rinkos dalyvius, pasirinkome daugiau kaip pusę šių metų poreikio – apie 300 mln. kubinių metrų importuoti iš „Statoil“ per SGD terminalą. Šia sutartimi mes diversifikuosime savo tiekimo portfelį ir galėsime mūsų klientams išlaikyti stabilias gamtinių dujų tiekimo kainas, nepaisant nepalankia linkme pasikeitusios „Gazprom“ kainodaros“, – pranešime teigė M.Mikalajūnas.

Šiuo metu „Statoil“ dujas perka tik dujų prekybos bendrovė „Litgas“ , o netrukus jas pirks ir didžiausia dujų importuotoja – Jonavos trąšų gamykla „Achema“.

R.Masiulis: rinkoje atsirado reali konkurencija „Gazprom“ dujoms

Norvegijos dujų koncernas „Statoil“ ir Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ Lietuvos rinkoje tapo realūs konkurentai, teigia energetikos ministras. Rokas Masiulis mano, jog norvegams pasiūlius skaidresnę kainodarą, tai leis lengviau prognozuoti dujų kainas ir jų nedidinti vartotojams.

„Lietuvos dujų tiekimo“ sutartis su „Statoil“ rodo, kad SGD ir vamzdinės dujos yra labai realūs konkurentai. „Statoil“ pasiūlė pigiau negu „Gazprom“ ir dėl to buvo pasirinktas „Statoil“ pasiūlymas.

„Statoil“ kainodara yra žymiai skaidresnė ir žymiai aiškesnė, kas padeda lengviau prognozuoti dujų kainą ir su šia sutartimi matome, kad galėsime užtikrinti, kad dujų kaina vartotojamas nekiltų. Ar ji mažės? Per pusmetį vertinsime situaciją ir matysime, ar dujų kaina turėtų būti pataisyta, ar ne. Kol kas dar sunku tą pasakyti“, – BNS sakė R.Masiulis.

Anot jo, „Statoil“ pasiūlymo pasirinkimas buvo paremtas komerciniais, o ne politiniais motyvais.

„Aš manau, kad nuo dabar tiek SGD terminalas, tiek „Gazprom“ bus realūs konkurentai, o Lietuva rinksis. Antroje šių metų pusėje „Lietuvos dujų tiekimas“ žiūrės, iš ko bus pigiau pirkti. Mes nesakome „ne“ „Gazprom“ dujoms, tai nėra politinis sprendimas, tai grynai komercinis sprendimas“, – komentavo energetikos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius