Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos dujų“ vadovas paaiškino, kaip gyventojams kompensuos už permoką

„Lietuvos dujų“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius laidomą kritiką dėl to, kad esą bendrovės „Gazprom" pervestų 300 mln. litų už permokėtas dujas nesidalinama su vartotojais, atremia teigdamas, kad nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams dujos pigs ir bus taikoma kompensacija.
Viktoras Valentukevičius
Viktoras Valentukevičius / BFL/Martyno Vidzbelio nuotr.

„Kaip mes viešai sakėme, susitarimas apima kainų sumažinimą ne tik nuo laikotarpio vidurio, 2014 metų gegužės mėnesio, jis apima visą ilgalaikio kontrakto galiojimo laiką – iki 2015 metų pabaigos. Mažesnės kainos galiojimo laikotarpis bus taikomas ir atbuline data“, – „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ ketvirtadienį sakė V. Valentukevičius.

Jis pabrėžia, kad  „Lietuvos dujos“ užima tik mažesnę nei 40 proc. šalyje suvartojamų dujų rinkos dalį. „Pretenzijos, kad „Lietuvos dujos“ turėtų kompensuoti visiems vartotojams, net ir tiems, kurie niekada nepirko iš „Lietuvos dujų“, yra nenatūralios“, – kalbėjo jis.

Jaučiasi mulkinamas

Būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis teigia, kad „Lietuvos dujos“ mulkina vartotojus, nes visiems turėtų būti kompensuota už permoką.

„Aš kaip buitinis vartotojas esu mulkinamas, nes girdžiu apie tai, kad ne visiems bus kompensuojama arba bus kompensuojama kažkada – man tai nesuprantamas dalykas. Aš sumokėjau nuo praėjusių metų sausio už šildymą gana reikšmingą sumą, į kurią 70 proc. įėjo dujų kainos, o man šiandien sako, kad pažiūrėsime, ar kompensuos, ar ne“, – laidoje kalbėjo J. Antanaitis.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas teigia, kad „Lietuvos dujos“ kainas mažinti turėtų ne tik buitiniams vartotojams, bet ir šilumos tiekimo įmonėms.

„Mes paskaičiavome, kad mūsų šilumos tiekimo įmonės, kurios pirko gamtines dujas iš „Lietuvos dujų“, nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki 2014 metų balandžio 30 dienos permokėjo 390 mln. litų. Mums kyla klausimas, kodėl buitiniams gamtinių dujų vartotojams ta kaina buvo perskaičiuota ir nuo liepos 1 dienos vartotojai mokės mažiau, o šilumos tiekimo įmonėms nėra grąžinama šita suma?“ – kalbėjo V. Stasiūnas.

Jo skaičiavimais, šilumos kilovatvalandės kaina sumažėja apie 4 centus:

„Jeigu gamtinių dujų gaminama šiluma vidutiniškai kainavo apie 29 centus, tai įvertinus kainų sumažinimą, ir gaunasi, kad per tuos 10 mėnesių nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki 2014 metų balandžio 30 dienos kiekvienas butas permokėjo apie 400 litų. Mūsų manymu, ta suma mūsų vartotojams turi būti kompensuota“, – teigė jis.

Kainas reguliuoja valstybė

V. Valentukevičius pabrėžė, kad buitiniams vartotojams kainos yra reguliuojamos valstybės, ir jos peržiūrimos kas pusę metų.

„Bendrovė pasiekusi susitarimą iš karto pateikė Kainų komisijai perskaičiuotas kainas, kurios galios nuo liepos 1 dienos. Į kainos sumažėjimą nuo liepos 1 dienos yra įtrauktas ir laikotarpis nuo 2013 metų pradžios, kas yra reglamentuota Kainų komisijos metodikomis“, – kalbėjo jis.

Jis pridūrė, kad dar šiais metais vartotojams, sumažėjus kainoms, bus kompensuota už permoką.

„Šitame etape vartotojai gaus apie 53 mln. (litų – red.). Kitame etape, per 2015 metus, kainos nuolaidos rezultatas buitiniams vartotojams turėtų būti apie 60-63 mln. (litų – red.). Kas priklauso tai grupei vartotojų pagal jų suvartotus kiekius, viskas yra numatyta. Vienas sprendimas yra padarytas, kiti sprendimai bus padaryti tada, kai jiems ateis laikas“, – teigė V. Valentukevičius.

Nuo liepos 1 dienos dujos buitiniams vartotojams pinga apie 20 proc. Iki 500 kubų per metus suvartojantiems klientams, dujas naudojantiems tik maistui ruošti, dujų kaina mažės nuo 2,67 iki 2,28 lito už kubą. Vartotojai, naudojantys gamtines dujas maistui ruošti arba būsto šildymui ir suvartojantys per metus iki 20 tūkst. kubų už dujas mokės 1,45 lito (buvo 1,87 Lt), o daugiau nei 20 tūkst. kubų suvartojantiesiems dujų kaina mažėja nuo 1,84 lito iki 1,42 lito už kubą.

Visą laidos „Atviras pokalbis“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius