-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos energetinis saugumas – prieškritinės būsenos

Lietuvos energetinis saugumas yra prieškritinės būsenos, rodo Energetinio saugumo tyrimų centro tyrimas. Centro vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto mokslo prorektorius Juozas Augutis sako, kad Lietuvos gyventojų mokama kaina už energiją lyginant su jų pajamomis yra viena didžiausių Europoje.
Šildymas kasmet Lietuvoje tampa nacionaline nelaime.
Lietuvos energetinio saugumo lygis pakiltų įgyvendinus strateginius projektus. / BFL nuotr.

J.Augutis paaiškino, kad energetinio saugumo apžvalga ir metodika leidžia į vieną rodiklį sutalpinti visas energetinio saugumo dalis, įskaitant ir elektrą, dujas, šilumą, skalūnų dujas, atsinaujinančius energijos šaltinius ir kita. Šis rodiklis išreiškiamas procentais.

„Nuo 2007 metų Lietuvos bendras, integruotas energetinio saugumo lygis svyruoja apie 51-52 proc. 2007 metais buvo 52,8 proc., o šiuo metu jis siekia 51,2 proc.“, – „Žinių radijo“ laidoje „Akiratyje – energetika“ kalbėjo J.Augutis.

Pasak jo, šį rodiklį energetinio saugumo specialistai įvertino kaip „prieškritinę būseną“. Normali situacija, anot R.Staniulio, yra 66 proc. perkopiantis energetinio saugumo lygis. „Latvijos bendras lygis jau aukštesnis – 61, 5 proc, o Estijos yra aukščiausias – 66,2 proc. Ji energetinio saugumo prasme yra daugmaž normalios būsenos.“

Anot J.Augučio, Lietuvos energetinio saugumo lygis pakiltų įgyvendinus strateginius projektus. „Didžiausią šuolį pamatytume 2014-2015 metais, įvedus du objektus: pirmiausia, Suskystintų gamtinių dujų terminalą ir jungtį su Lenkija ir Švedija. Tai stiprokai pakeltų (Lietuvos energetinio saugumo lygį – red.) iki trokštamų 65-66 proc.“

Visą laidos „Akiratyje – energetika“ įrašą klausykite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius