Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos energija“ pradėjo investuoti į vėjo jėgaines

Vėjo jėgainių parkus Lietuvoje ir Estijoje nusipirkusi įmonių grupė „Lietuvos energija“ skaičiuoja būsimą pelną, o finansų ministrė – didesnius dividendus į valstybės biudžetą. Pirmą kartą į vėjo energetiką investavusi valstybės įmonė jau planuoja tokius parkus statyti pati.
Vėjo jėgainė
Vėjo jėgainė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujas „Lietuvos energijos“ pirkinys – aštuonios jėgainės vėją gaudo Jurbarko rajone, Rotulių kaimo laukuose. Dar šešios sukasi Estijoje. Jurbarkiečiai vėjo elektrinių statyboms kaimynystėje neprieštaravo.

„Už tai, kad mes jiems leidom gerai dirbti ir netrukdėm, tai jie mums pastatė naujovišką, šiuolaikinę krepšinio aikštelę prie mokyklos. Jaunimas labai patenkintas“, – sakė Rotulių bendruomenės pirmininkė Ona Malinauskienė.

„Lietuvos energijos“ vadovas sako, parkai pirkti, nes vėjo energetika yra vienas efektyviausių ir ekologiškiausių elektros gamybos būdų, didinama ir šalies energetinė nepriklausomybė. Šių jėgainių įranga dabar moderniausia šalyje – elektros 24 megavatų galios vėjo elektrinės pagamina daugiau nei reikia visam Jurbarko rajonui.

„Vienas vėjo jėgainės apsisukimas tai – vienam namų ūkiui vienai dienai skirta elektros energija. Planuojame, kad pelno, skaičiuojant iki mokesčių, turėtume uždirbti apie 4-5 mln. eurų, priklausomai, aišku, nuo gamtos sąlygų“, – teigė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Vėjo elektrinės Lietuvoje ir Estijoje kainavo 28 mln. eurų, didžiąją dalį lėšų bendrovė skolinosi.

„Valstybės įmonė, geriausia valstybės įmonė, kuri moka didžiausius dividendus į Lietuvos valstybės biudžetą, mokės dar daugiau dividendų ir iš to valstybės biudžete mes turėsime dar daugiau pajamų“, – tikino finansų ministrė Rasa Budbergytė.

„Lietuvos energija“ vėjo jėgainių parką planuoja statyti pati, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės teritorijoje. Didžiąją dalį investuotojų į šalies vėjo energetiką vienijanti asociacija skelbia, kad per šį pusmetį vėjas elektros energijos Lietuvoje pagamino maždaug 50 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu laiku pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius