Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos SGD laivas „Independence“ – jau Raudonojoje jūroje

Klaipėdoje statomam suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui skirtas laivas „Independence“ jau įplaukė į Raudonąją jūrą.
Dalia Grybauskaitė Pietų Korėjoje
Laivas „Independence“ / R.Dačkaus nuotr.

Laivų maršrutų duomenis skelbiančio tinklalapio marinetraffic.com duomenimis, laivas yra tarp Saudo Arabijos ir Eritrėjos krantų.

Liepos pradžioje „Independence“ buvo netoli Persijos įlankos, kur, tikėtina, pasipildė gamtinėmis dujomis. Toliau jis turėtų perplaukti Sueco kanalą, Viduržemio jūrą, Altanto vandenyną, Šiaurės jūrą ir pasiekti Baltijos jūrą.

Liepos pradžioje „Independence“ buvo netoli Persijos įlankos, kur, tikėtina, pasipildė gamtinėmis dujomis.

Laivas gegužės viduryje paliko didžiausią pasaulyje Pietų Korėjos Ulsano laivų statyklą „Hyundai Heavy Industries“. Nuo to laiko jis jau nuplaukė apie 14 tūkst. kilometrų, iki Lietuvos jam dar liko plaukti daugiau nei 10 tūkst. kilometrų.

Anksčiau skelbta, kad plaukdamas į Klaipėdą, 170 tūkst. kubų talpos laivas gali pervežti SGD terminalo bandymams skirtą dujų krovinį. Informacija, kiek ir kieno dujų atgabens laivas, yra komercinė paslaptis, tačiau tikėtina, kad jų gali būti atsigabenta iš Kataro ar kitų Persijos įlankos šalių.

SGD terminalą statanti bendrovė „Klaipėdos nafta“ 170 tūkst. kubų dujų pirks už ne daugiau kaip 112,428 mln. litų. Tiek jų reikės derinimo darbams, kad terminalas gruodžio pradžioje pradėtų veikti. Planuojama, kad į Klaipėdą laivas atplauks spalio pabaigoje.

SGD tiekėja „Litgas“ rugpjūtį ketina pasirašyti 5 metų trukmės sutartį su Norvegijos „Statoil“ dėl metinio 540 mln. kubų dujų pirkimo būsimam terminalui Klaipėdoje.

„Klaipėdos naftos“ statomas SGD terminalas pradės veikti gruodžio pradžioje – numatoma, kad pirmaisiais metais Lietuva per jį galės atsigabenti apie 1 mlrd. kubų dujų, o ateityje jo pajėgumas didės iki 4 mlrd. kubų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius