Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos planas: nuo dolerio atsieta prekyba rusiška nafta

Kiek šoktelėjusios naftos kainos privertė Kremlių vėl mąstyti apie blogąjį scenarijų. Ekspertai primena, jog praėjusių metų pavasarį naftos kainos taip pat augo, tačiau vėliau žemėjo beveik laisvojo kritimo greičiu. Šias metais, tikėtina, kad juodojo aukso barelio kaina taip pat nusileis iki 30 dolerių ribos, rašo Vokietijos laikraštis „Handelsblatt“.
Naftos gavybos platforma Kalifornijoje
Naftos gavybos platforma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl šios priežasties Rusijos valdžia siekia imtis atsakomųjų veiksmų ir panaikinti rusiškos „Urals“ rūšies naftos priklausomybę nuo kitų naftos rūšių, kuriomis prekiaujama pasaulinėje rinkoje. Pirmiausiai Maskva pradės pati sudarinėti ateities sandorius „Urals“ rūšies naftai įsigyti.

„Tikslas yra sistemos, kurioje nafta įkainojama ir parduodama sąžiningai ir atvirai, sukūrimas“, – teigė Sankt Peterburgo žaliavų biržos vadovas Aleksejus Ribinkovas. Jo duomenimis, didžiausi naftos koncernai, tokie kaip „Rosneft“, „Lukoil“ ir „Gazpromneft“ jau išreiškė paramą šiai iniciatyvai.

Rusijos biržų sąjungos prezidento Anatolijaus Gavrilenkos teigimu, nauji ateities sandoriai bus pradėti sudarinėti jau šiais metais, tačiau tam reikalinga politinė valia.

„Žinoma, iš pradžių požiūris bus atsargus. Tam, kad mūsų ateities sandoriai užsitarnautų pasaulio žaidėjų pagarbą, turime užtikrinti prekybos apimčių nuoseklumą. Ir, be abejo, mūsų rinkos sąžiningumą“, – tvirtino A.Gavrilenka.

Iš pradžių minimali ateities sandorių apimtis sudarys 720 tūkst. barelių, o naftos sandoriuose bus naudojami JAV doleriai. Vis dėlto, vėliau bus siekiama pereiti prie rublio naudojimo.

Kitaip tariant, tiesioginis „Urals“ rūšies naftos sandorių sudarymas leis Rusijai diversifikuoti savo eksportą. Dabar Maskva naftą daugiausiai tiekia į Europą, nors potencialiu klientu laikomos ir Azijos šalys. Ten, ypač Kinijoje, pasiruošimas vykdyti prekybą nacionalinėmis valiutomis gerokai didesnis nei Europoje.

Iki šiol „Urals“ rūšies nafta buvo susieta su „Brent“ nafta ir kainavo 2,5 – 3 doleriais pigiau nei pastaroji.

Tokia prekyba, Rusijos analitikų teigimu, suteiks ir kitų privalumų. Iki šiol „Urals“ rūšies nafta buvo susieta su „Brent“ nafta ir kainavo 2,5 – 3 doleriais pigiau nei pastaroji.

Tačiau „Urals“ nafta dar neišnaudojo viso savo potencialo, o nemažai daliai naftos perdirbėjų ji naudinga dėl savo struktūros.

„Ekspertai mano, kad jeigu mūsų nafta būtų prekiaujama jos nesusiejus su „Brent“, ateityje galėtume tikėtis didesnės rusiškos naftos paklausos, o tai, savo ruožtu, reiškia aukštesnes kainas“, – aiškino Rusijos ekonomistas Nikita Maslenikovas.

Tiesa, jis pridūrė, kad iš pradžių neverta tikėtis pernelyg didelių lūkesčių iš naujų ateities sandorių – „Brent“ naftai tam, kad įtvirtintų savo poziciją rinkoje, prireikė kelerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius