-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 27 /09:14

Į Klaipėdą atplaukė laivas „Independence“

Skambiu „Independence“ vardu pavadintas laivas-saugykla pagaliau Lietuvoje. Lietuvos energetinės nepriklausomybės garantu laikomas dujovežis ankstų pirmadienio rytą prasibrovė pro Klaipėdos uosto vartus. Trumpam sustingo ne tik istorinio laivo atvykimą išvysti suplūdusi minia, o ir laivyba Klaipėdos uoste. Kol laivas bus vedamas iki jam pastatyto terminalo, kai kuriose akvatorijos atkarpose laivams uždrausta plaukioti.
Klaipėdoje pasitinkamas laivas „Independence“
Klaipėdoje pasitinkamas laivas „Independence“ / Tomo Aminovo nuotr.

Laivas milžinas į Klaipėdos uostą įplaukė didingai – lydimas 4 vilkikų. Jie „Independence“ pasitiko iki uosto vartų likus maždaug dviem jūrmylėms.  Lietuvos vandenyse nuo laivo milžino akių nenuleido  Lietuvos karinės  jūrų pajėgos. Karinių laivų eskortas „Independence“  lydėjo beveik iki pat uosto vartų.

VIDEO: Į Klaipėdos uostą įplaukė laivas „Independence“

Kad iki švartavimosi vietos laivas galėtų plaukti be jokių nesklandumų, trys AB „Klaipėdos nafta“ krantinės, esančios arčiausiai uosto vartų buvo tuščios – bendrovės darbas buvo planuotas taip, kad laivų tuo metu nebūtų. Prie jų dažniausiai švartuojasi didieji tanklaiviai.

„Independence“ kelionė iš statybos vietos Pietų Korėjoje į Klaipėdos uostą truko maždaug pusmetį.

Specialiu simuliatoriumi kelis mėnesius treniravęsi locmanai dabar turi realią galimybę ne virtualiai, o iš tikro per visą Klaipėdos uostą pervesti trims futbolo aikštėms prilygstantį milžiną. „Independence“ ilgis – 294 m, plotis – 46 m, aukštis – 47 m. Laivas iki Kiaulės Nugaros salos, kur specialiai jam pastatytos SGD terminalo krantinės, plauks maždaug valandą. O štai jo kelionė iš statybos vietos Pietų Korėjoje truko žymiai ilgiau – beveik pusmetį.

SGD terminalas
SGD terminalas

Po ilgos kelionės laivą milžiną Lietuvoje pasitinka minios smalsuolių. Jie Šiaurinį molą ir Melnragės paplūdimį nugulė  jau nuo ankstaus pirmadienio ryto. Žiūrovai stebėti įspūdingo laivo sutiktuvių būriuojasi ir Kruizinių laivų terminale taip pat Šiaurės rage.

Iki Lietuvos teritorinių vandenų laivo saugumu rūpinosi Norvegijos bendrovė „Hoegh LNG“, kuriai laivas ir priklauso. Likus 12 jūrmylių iki sausumos saugumo kontrolę perėmė Lietuvos specialios tarnybos. Jų pajėgos sutelktos ir vandenyje, ir sausumoje. Didžiausia atsakomybė už laivo saugumą gula ant Viešojo saugumo valdymo tarnybos pareigūnų pečių. Kelios dešimtys jų dviem pamainomis terminalą ir prie jo prišvartuotą dujovežį saugos nuolat.
 

15min.lt inf./SGD terminalas plaukia į Lietuvą
15min.lt inf./SGD terminalas plaukia į Lietuvą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius