-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos gamintojams ši kainų krizė baisesnė už 2008–2009 metus

Naftos kainų kritimas lėmė įmonių bankrotus, kitas kompanijas privertė imtis įvairių priemonių, kad tik pavyktų išlikti. Dėl naftos kainų smarkiai kenčia daugiau nei 20 naftos ir dujų sektoriaus įmonių, rašo „Financial Times“.
Naftos išgavimas JAV
Naftos išgavimas JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo piko praėjusių metų birželį naftos „Brent“ kainos krito 40 proc. dėl to mažesni gamintojai susidūrė su didelėmis problemomis, teigia Sičio analitikai.

Nors nuo sausio žemumų iki dabar naftos kaina pakilo į maždaug 66 dolerių už barelį lygį, pasaulyje „aukų“ neišvengta – ypač nukentėjo JAV ir Kanados kompanijos, teigia „Bernstein Research“ analitikai.

Jie identifikavo 22 kompanijas, kurias smarkiai paveikė naftos kainos. Bendrai jos turi 33 mlrd. dolerių finansinių aktyvų, 8 iš jų užpildė bankroto apsaugos prašymus, kitos įspėjo apie galimą nemokumą arba atidėjo dividendų mokėjimą.

Praėjusio nuosmukio metu atsigavimas buvo labai staigus, greitesnis nei pramonės reakcija. Dabar yra labai neaišku, kurioje ciklo vietoje esame šiuo metu.

Daugiau nei 10 tokių įmonių dirba Šiaurės Amerikoje, likusios yra išsibarsčiusios po Pietų Ameriką, Europą ir Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną. Bendra jų gavyba sudarė 383 tūkst. barelių naftos ekvivalento per dieną, iš kurių 239 tūks. barelių buvo nafta, o likę – gamtinės dujos.

Per 2008–2009 metų krizę 61 kompanija pranešė apie bankrotą. Tiesa, tos kompanijos buvo kur kas mažesnės nei dabartiniai su sunkumais susiduriantys naftos gamintojai.

„Bernstein“ analitikas Oswaldas Clintas aiškino, kad praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio naftos kainų krizę sukėlė didelė naftos gavyba ir ta krizė primena dabartinę, ir kompanijos dabar yra labiau pažeidžiamos nei 2008–2009 metais.

„Tarp dabartinio ir neseniai buvusio kainų nuosmukio yra daug skirtumų. Jų svarbiausias – praėjusio nuosmukio metu atsigavimas buvo labai staigus, greitesnis nei pramonės reakcija. Dabar yra labai neaišku, kurioje ciklo vietoje esame šiuo metu“, – sakė jis.

Prieš penkerius metus kainų kritimo pasekmes sutramdė JAV gavybos augimas, lėmės JAV skalūnų bumą. Dabar brangesnė išgauti skalūnų nafta sudaro kur kas didesnę JAV išgaunamos produkcijos dalį. Todėl dauguma krizės „aukų“ dabar yra JAV ir Kanados kompanijos.

Tarp tokių įmonių yra „Quicksilver Resources“, „WBH Energy“ ir  „Southern Pacific Resources“, kurios užpildė prašymą dėl bankroto apsaugos.

Didesni žaidėjai, tokie kaip skalūnų angliavandenilius išgaunantis „Samson Resources“, įspėjo investuotojus apie galimą nemokumą, Didžiosios Britanijos „Afren“ atidėjo dividendų mokėjimą, o Kurdistano „Gulf Keystone“ derasi dėl akcijų ar visos įmonės pardavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius