-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naftos gavyba Lietuvoje mažėja

Pastaraisiais metais naftos gavyba Lietuvoje mažėja. Tai lemia senkantys išžvalgyti naftos telkiniai.
Nafta
Nafta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 1990 m. iki 2013 m. gruodžio 31 d. Lietuvoje išgauta 4 362,2 tūkst. t naftos. Leidimai naudoti angliavandenilių išteklius Lietuvoje yra išduoti 6 bendrovėms. Nafta iki šiol išgaunama tik iš telkinių, esančių sausumoje.

Pastaraisiais metais naftos gavyba mažėja. Per 2013 m. Lietuvoje išgauta 86,07 tūkst. t naftos. Tai 16 proc. mažiau negu 2012 m., kai buvo išgauta 102,04 tūkst. t naftos. Taip yra dėl to, kad senka naftos ištekliai seniau išžvalgytuose telkiniuose, o naujų surasti nesiseka, nors ir investuojama į jos paiešką ir žvalgybą. Tai labai brangus ir rizikingas darbas.

Šiuo metu nafta Lietuvoje išgaunama 15-oje detaliai išžvalgytų naftos telkinių iš 69-ių gręžinių. 2013 m. buvo išgręžti 4 naftos gręžiniai ir 2 atšakos.

Naftos gavyba nevyksta 3 naftos telkiniuose (Ablingos, Šiaurės Vėžaičių ir Uoksų). Tai maži telkiniai, iš jų išgauti naftą labai sudėtinga dėl pavojaus, kad bus siurbiama daugiau vandens nei naftos. Tikėtina, kad pritaikius tinkamą gavybos technologiją bus eksploatuojami ir šie telkiniai.

Detaliai išžvalgyti geologiniai naftos telkinių ištekliai siekia 19,6 mln. tonų. Detaliai išžvalgyti pradiniai išgaunamieji naftos ištekliai – 6,6 mln. tonų. Parengtinai išžvalgyti (kurių tyrimas dar nebaigtas) geologiniai naftos ištekliai – 1 742,5 tūkst. tonų. Išgaunamieji – 285,6 tūkst. tonų.

Detaliai išžvalgytųjų pradinių išgaunamųjų naftos išteklių likutis – 2,3 mln. tonų. Tai likę žemės gelmėse išžvalgyti ir dar neišsiurbti naftos ištekliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius