Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji Didžiosios Britanijos energetikos strategija: iki 2015 m. – dvigubai daugiau saulės energijos

Didžiosios Britanijos Vyriausybė paskelbė pirmą visoje Europos Sąjungoje saulės energijos plėtros strategiją, pagal kurią iki 2020 m. šalyje numatoma instaliuoti iki 20 GW bendros galios nedidelių saulės jėgainių. Namų ūkių segmente saulės energijos išgavimą Didžiosios Britanijoje planuojama padvigubinti jau iki kitų metų.
Saulės energijos kolektoriai
Saulės energijos kolektoriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos Vyriausybės strategijoje didžiausias dėmesys skiriamas skatinti savarankišką apsirūpinimą saulės energija privačiuose ir komerciniuose objektuose. 

„Saulės strategija“ numato, kad jau ateinančiais metais D. Britanijoje 1 mln. namų ūkių naudos saulės energiją – 100 prod. daugiau nei šiandien“, – teigia naująją strategiją parengusios Didžiosios Britanijos Energetikos ministerijos vadovas Gregas Barkeris.

Britai imasi aktyviau išnaudoti saulę Vyriausybės lygmeniu ir daro tai šalyje, kur saulės aktyvumas vidutiniškai 10 proc. mažesnis, nei Lietuvoje. Mes turėtume iš to pasimokyti, – sako Simas Ramutis Petrikis.

Valstybė taip pat įsipareigojo iki 2020 m. įdiegti 1GW galios saulės jėgainių ant valstybės kontroliuojamų pastatų.

„Naujoji Didžiosios Britanijos Vyriausybės energetikos strategija – precedento neturinti visoje Europos Sąjungoje. Tai natūrali reakcija į besikeičiančią energetikos geopolitinę padėtį Europoje. Dar svarbiau tai, kad britai imasi aktyviau išnaudoti saulę Vyriausybės lygmeniu ir daro tai šalyje, kur saulės aktyvumas vidutiniškai 10 proc. mažesnis, nei Lietuvoje. Mes turėtume iš to pasimokyti“, – sako prof. Simas Ramutis Petrikis, Lietuvos fotoelektros technologijų ir verslo asociacijos prezidentas.

Didžiosios Britanijos Vyriausybė paskaičiavo, kad uždengus bent dalį stambių šalies pastatų saulės moduliais, bus galima smarkiai paskatinti tvarų ilgalaikį šaliesekonomikos augimą. Tikimasi, kad „Saulės strategija“ paskatins šalyje naujų darbo vietų kūrimą ir užtikrins nepriklausomą pigesnės ir švaresnės elektros energijos tiekimą, kaip alternatyvą didiesiems šalies elektros tiekėjams.

„Svarbiausia tai, kad britų saulės strategijoje iš esmės kalbama apie mažų jėgainių steigimo skatinimą, tai visų pirma yra namų ūkių, komercinių, visuomeninių, valstybės ir pramonės pastatų pajungimą į saulės energijos gavybą. Lietuva turėtų žengti panašiu keliu – per abipusių elektros mainų sistemą sudaryti sąlygas privatiems vartotojams patiems apsirūpinti saulės energija“, – pastebi profesorius.

Anot jo, saulės technologijoms toliau pingant, investicijos į vidutinio dydžio iki 30 KW galios saulės jėgainę ant namo stogo atsipirks per 10-12 m ir vėliau savininkams generuos maždaug 7-8 proc. metinę grąžą.

Pasak profesoriaus, Lietuvoje iki 2020 m. proporcingai pagal gyventojų skaičių ir reikalingos energijos kiekį reikėtų instaliuoti iki 1 GW bendros galios mažųjų saulės jėgainių, kurias papildytų kitų atsinaujinančių resursų – vėjo, geoterminės, biokuro – energijos elektrinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius