-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nori uždrausti Astravo AE vystančių įmonių prieigą prie Lietuvos energetikos sektoriaus, bet sulaukė pastabų dėl „hiperjautrumo“

Seimas antradienį ėmėsi svarstyti įstatymų projektus, kuriais Lietuvoje būtų uždrausta Baltarusijoje Astravo atominę elektrinę statančių ir vystančių įmonių prieiga prie šalies energetikos sektoriaus. Iniciatyvai buvo pritarta pirminėje įstatymų priėmimo stadijoje.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix“ nuotr.

Vienas iš pataisų iniciatorių, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad Lietuva yra pripažinusi Astravo AE keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui, tačiau politikus pastaruoju metu nuolat pasiekia informacija, jog Lietuvos energetikos sektoriaus įmonės perka įrangą iš įmonių, kurios dalyvauja ir Astravo projektuose.

„Mes, kaip įstatymo iniciatoriai, manome, kad taip neturėtų būti. Su Astravo AE susijusios įmonės neturėtų gauti užsakymų Lietuvoje, kai Lietuvos valstybės pozicija yra blokuoti Astravo AE elektros patekimą į Lietuvą“, – Seimo tribūnoje sakė L.Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Todėl šių projektų tikslas padaryti taip, kad Astravo AE projektuose dalyvaujančios įmonės negalėtų dalyvauti Lietuvos energetikos projektuose“, – pridūrė jis.

Pasak politiko, tai siūloma užtikrinti dviejų įstatymų pataisomis. Vienoje pataisoje siūloma nustatyti įpareigojimą nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiai įmonei pranešti specialiai vyriausybinei komisijai apie ketinimą sudaryti sandorį, kai sandorio šalis yra susijusi su vykdoma konkrečia veikla, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Toks įpareigojimas dabar egzistuoja sandorio vertei viršijant 10 proc. įmonės metinių pajamų. Pataisomis siūloma sandorio vertės kriterijaus apskritai atsisakyti.

Antra pataisa siūloma nustatyti, kad Lietuvos strateginės energetikos sektoriaus įmonės tiesiogiai ar per tarpininkus negalėtų sudaryti sandorių su subjektais, dalyvaujančiais Astravo AE projektuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksandras Lukašenka

Už pataisas pateikimo stadijoje balsavo 115 Seimo narių, prieš balsavusiųjų nebuvo, o susilaikė 11 parlamentarų.

Nepaisant tokios paramos, L.Kasčiūnas Seimo salėje sulaukė kritiškų klausimų iš opozicijos.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas sakė, kad jam truputį svetimas „hiperjautrumas kai kuriems klausimams“.

„Kuo paprasti vamzdžiai yra grėsmė nacionaliniam saugumui? Šneku apie konkrečius atvejus, kai vienas iš vamzdžių tiekėjų sukėlė didelį skandalą todėl, kad to tiekėjo teikiamos prekės bus naudojamos Lietuvos energetikos plačiąja prasme sistemoje“, – teigė Seimo narys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Ar jūs nemanote, kad toks platus užmojis, draudimas prives prie servetėlių pardavėjo Astravo AE valgyklai boikoto?“ – pridūrė jis.

L.Kasčiūnas aiškino, kad sandorius Lietuvoje būtų draudžiama sudaryti energetikos sektoriaus įmonėms.

„Apie servetėles čia nėra ko kalbėti, – sakė konservatorius. – Kalbame apie gana svarbią, jautrią strateginę ūkio šaką“.

Pasak jo, Lietuvai pripažinus Astravo AE keliamą grėsmę, logiška, kad įmonės, prisidedančios prieš šios jėgainės plėtotės, turi patirti ribojimus Lietuvoje.

„Nemanau, kad yra gerai, kai valstybė apsisprendė blokuoti elektros patekimą, bet šalia to atidaro duris verslui, kuris dirba su tuo projektu, jį plėtoja, pardavinėti Lietuvoje savo kokią nors įrangą. Tai tikrai yra nesusipratimas ir siūlome šią situaciją ištaisyti“, – kalbėjo Seimo narys.

Jo kolega Petras Gražulis uždavė klausimą kiek kita tema: nepavykstant Astravo AE boikotui, ar nebūtų pigiau šios elektros pirkti tiesiogiai ir rūpintis, jog jėgainė išties būtų saugi?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis

„Jūs jos tikrai nenugriausit“, – pareiškė parlamentaras.

„Labai piktas šiandien, Petrai“, – replikavo L.Kasčiūnas.

Surimtėjęs jis pridūrė, kad rūpintis Astravo AE saugumu yra labai sudėtinga, nes Baltarusijoje nėra nepriklausomo energetikos reguliatoriaus, kuris galėtų užtikrinti elektrinės normalią priežiūrą.

„Tuo ir skiriasi valstybės, kur yra teisės viršenybė, nuo valstybių, kur teisės viršenybės nėra“, – kalbėjo konservatorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Dabar įstatymų pataisos bus svarstomos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Paskui jos turėtų grįžti į plenarinį Seimo posėdį svarstymui ir priėmimui.

Nuo praėjusio dešimtmečio pradžios statyta Astravo AE paleista pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius