-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Panaudoto branduolinio kuro saugyklos konteinerių saugos dokumentus tikrins keturis mėnesius

Prieš pat Naujuosius metus Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) iš VĮ „Ignalinos atominė elektrinė“ gavo Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos konteinerių su pakeistomis techninėmis charakteristikomis saugą pagrindžiančius dokumentus.
Protestas prie „Rosatom“ būstinės Maskvoje
Protestas prieš atominę energetiką. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak VATESI viršininko Michailo Demčenkos, šie gauti 577 puslapiai techninio teksto turi būti išanalizuoti kaip galima kokybiškiau, nes panaudotą branduolinį kurą Ignalinos AE šiuose konteineriuose saugos apie 50 metų. Iš naujo teks peržiūrėti jau suderinto techninio projekto pakeitimus, pateiktas medžiagų technines charakteristikas pagrindžiančius skaičiavimus, patikrinti kitus pateiktus duomenis, kad ateityje dėl panaudoto branduolinio kuro saugojimo neliktų neatsakytų klausimų.

Konteinerių gamybos metu buvo pakeistos jų betoninio užpildo (constorit) savybės. VATESI tikrins, ar dėl betoninio užpildo savybių pakeitimo išliks tinkamas darbuotojų ir gyventojų apsaugos nuo jonizuojančiosios spinduliuotės lygis, nepablogės konteineriuose numatyto saugoti panaudoto branduolinio kuro aušinimas bei kitus branduolinės ir radiacinės saugos užtikrinimo aspektus.

Ignalinos AE pateiktų konteinerių saugą pagrindžiančių dokumentų nagrinėjimas truks apie 4 mėnesius. Šių dokumentų peržiūrai ir įvertinimui VATESI pasitelks Lietuvos bei užsienio ekspertus.

Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybinę dalį planuojama užbaigti 2016 metų pradžioje, saugyklą planuojama eksploatuoti ir panaudotą branduolinį kurą konteineriuose saugoti iki 2072 metų.

Saugykloje panaudotas branduolinis kuras bus saugomas 4,5 m aukščio ir 2,6 m skersmens konteineriuose CONSTOR RBMK-1500/М2, kurių kiekvieno svoris kartu su pakrautu kuru bus 118 tonų. Saugykloje planuojama patalpinti 201 konteinerį, juose saugoti apie 17 000 panaudoto branduolinio kuro rinklių.

Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos techninis projektas bei jo preliminari saugos analizės ataskaita su VATESI buvo suderinta 2009 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius