Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentė grąžino Seimui iš naujo svarstyti Šilumos ūkio įstatymo pataisas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios, anot prezidentės, leidžia daugiabučiuose iš naujo įsigalėti grobuoniškas kainas diktuojantiems šilumos monopolininkams.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2011 m. prezidentės teiktos Šilumos ūkio įstatymo pataisos garantavo daugiabučių gyventojams galimybę pasirinkti nepriklausomą, su šilumos ir kuro tiekėjais nesusijusį šilumos punktų prižiūrėtoją, taip apribojant monopolininkų įsigalėjimą ir piktnaudžiavimą. Tačiau Seimas, pasak D.Grybauskaitės, dabar vėl leido į šilumos punktų priežiūros verslą grįžti su šilumininkais susijusioms įmonėms ir jų įdarbintiems asmenims.  

„Išskaidę šilumos paslaugų teikimą, suardėme korupcinę grandinę, kuri buvo užvaldžiusi visą šilumos ūkį - nuo kuro ruošimo iki pastatų šildymo sistemų. Sugrąžindamas seną šilumos punktų priežiūros tvarką, Seimas atveria kelią netrukdomam žmonių apgaudinėjimui ir monopolinių grupuočių savivalei. Jeigu šilumos sunaudojimą vėl kontroliuos pelnais suinteresuoti „rubiconiniai icorai", o ne nepriklausomi prižiūrėtojai - sąskaitos už šildymą niekada nesumažės", - pabrėžia prezidentė.

Jeigu šilumos sunaudojimą vėl kontroliuos pelnais suinteresuoti „rubiconiniai icorai", o ne nepriklausomi prižiūrėtojai - sąskaitos už šildymą niekada nesumažės, - sako D.Grybauskaitė.

Todėl ji siūlo ir toliau taikyti griežtus apribojimus ir nepriklausomumo reikalavimus šilumos punktų prižiūrėtojams.

Pasak prezidentės, šilumos punktų prižiūrėtojais negali būti asmenys, dirbantys šilumos tiekimo įmonėse, išskyrus tuos atvejus, kai daugiabučio bendrija sutinka, kad tai darytų jų name gyvenantis šilumininkas.

Prezidentės teigimu, šilumos punktų priežiūros negalima patikėti ir kuro tiekėjams, nes jie yra tiesiogiai suinteresuoti kuo didesniu kuro sunaudojimu ir pelnu, o ne mažesnėmis žmonių sąskaitomis ir taupiu namų šildymu.

Prezidnetūros išplatintame pranešime teigiama, kad neskaidrūs didžiųjų miestų centralizuotos šilumos tiekėjų ir kuro gamintojų sandoriai, dirbtinai didinamos šilumos kainos, pasipelnymai žmonių sąskaita nuolat yra ir specialiųjų šalies tarnybų akiratyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius