-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Prieš penktadienio OPEC susitikimą – kartelio ir Rusijos pokalbis dėl naftos gavybos

Rusija ir OPEC ieško kompromiso, ką daryti dėl žemų naftos kainų, kurioms kilti neleidžia naftos perteklius rinkoje, rašo wsj.com. Tačiau Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas siunčia signalus, kad šalis nesutiks mažinti naftos gavybos, ką siūlo kai kurios OPEC narės.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos naftos gavyba gegužę augo 1,2 proc. iki 10,77 mln. barelių per dieną, rodo Rusijos energetikos ministerijos antradienį paskelbti duomenys.

A.Novakas planavo trečiadienį susitikti su OPEC generaliniu sekretoriumi Abdalla Salemu el-Badri, Saudo Arabijos naftos ministru Ali al-Naimi ir Irano naftos ministru Bijanu  Zanganehu.

„Susitikimo metu nebus priimamas sprendimas dėl gavybos, tai yra tiesiog apsikeitimas informacija“, – praėjusią savaitę naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jis.

Net jeigu ir Rusija pati prašytų sumažinti naftos gavybą, neaišku, ar OPEC su tuo sutiktų.

OPEC pareigūnai, atstovaujantys kartelio galios centrui (Saudo Arabijai, Kuveitui ir Jungtiniams Arabų Emyratams), neoficialiai kalba nepasitikintys Rusija dėl praeityje jos išduotų pažadų.

Be to, OPEC pastaruoju metu išgauna rekordinius kiekius naftos. Manoma, kad penktadienio susitikimo Vienoje metu gavyba sumažinta nebus.

Lapkričio susitikimo metu OPEC atsisakė savo tradicinio vaidmens didinant naftos kainas ir nusprendė išlaikyti savo rinkos dalį, taigi nemažinti naftos gavybos. Rinka iki šiol jaučia tokio sprendimo padarinius.

OPEC ir Rusija yra smarkiai priklausomos nuo naftos kainų. Per pastaruosius vienuolika mėnesių jos krito daugiau kaip 40 proc. iki maždaug 65 JAV dolerių už barelį.

Nuosmukį lėmė didelė naftos pasiūla, kurią užaugino JAV skalūnų naftos bumas. Dėl kainų kritimo sumažėjo tiek Rusijos, tiek OPEC narių pajamos.

Rusija nenori susieti savo gavybos kiekių su OPEC taikoma gavybos lubų sistema. Krentant naftos kainoms, Rusija tai kompensuoja didindama produkcijos apimtis.

Rusija pagal gavybą lenkia net Saudo Arabiją. Jeigu šalis su OPEC dirbtų išvien, tokio kartelio gavyba būtų trečdaliu didesnė nei dabar išgauna OPEC narės.

Tačiau Rusija nenori susieti savo gavybos kiekių su OPEC taikoma gavybos lubų sistema. Krentant naftos kainoms, Rusija tai kompensuoja didindama produkcijos apimtis.

Pajamos iš dujų ir naftos eksporto dabar Rusijai yra kone vienintelis užsienio valiutos šaltinis, sakė „Nordea“ filialo Maskvoje ekonomistas Denisas Davydovas.

Be to, esama ir geopolitinių klausimų. OPEC valdo didžiausia kartelio naftos gamintoja Saudo Arabija, ištikima JAV sąjungininkė. Tuo metu santykiai tarp Rusijos ir Vakarų po Krymo aneksijos ir Rusijos pradėto karo Ukrainos rytuose yra itin įtempti.

Pasaulyje šiuo metu yra išgaunama daugiau nei 95 mln. naftos barelių ekvivalento per dieną – 2 mln. daugiau nei reikia.

Rusija atidžiai stebi OPEC sprendimus. Rusijos pareigūnai prašė Saudo Arabijos sumažinti gavybą, be to, Rusija palaiko ryšius su vargingesnėmis OPEC narėmis, tokiomis kaip Venesuela, kuri nori sumažinti tarptautinę naftos pasiūlą, kad išaugtų kainos.

OPEC praėjusį mėnesį Vienoje diskutavo apie galimą reakciją į naftos perteklių rinkoje.  Pasaulyje šiuo metu yra išgaunama daugiau nei 95 mln. naftos barelių ekvivalento per dieną – 2 mln. daugiau nei reikia.

Susitikimą tuomet sušaukė Venesuela. Jame siekta rasti neįpareigojantį sutarimą kartu su karteliui nepriklausančiomis narėmis, tokiomis kaip Kazachstanas ir Brazilija. Tačiau tai buvo paprastas susitikimas, kuriame nedalyvavo nė vienas žmogus, priimantis politinius sprendimus.

Antradienį Venesuelos naftos ministras Asdrubalis Chavezas prašė sudaryti OPEC ir ne OPEC darbo grupę, sakydamas, kad visi naftos gamintojai turėtų bendradarbiauti. 

2001 metais, kai naftos kainos buvo nukritusios iki 18 JAV dolerių už barelį, Saudo Arabijos naftos ministras pagrasino Rusijai kainų karu, jeigu pastaroji nesutiks kartu su OPEC mažinti naftos gavybos. Maskva tuomet sumažino eksportą, tačiau tą labiausiai nulėmė šalta žiema.

OPEC susitikimo 2008 metais Alžyre metu tuometis Rusijos energetikos ministras Sergejus Šmatko sakė, kad Rusija iki 2009 metų savo naftos gavybą sumažins procentu. OPEC sutiko sumažinti gavybą 2,2 mln. barelių per dieną. Tačiau Rusija pažado nesilaikė – iki 2009 metų savo gavybą padidino 1,5 proc.,  užuot sumažinusi procentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius