Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Masiulis: sieksime gauti informacijos apie incidentą Astravo AE

Lietuva sieks gauti informacijos apie galimą incidentą Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE), teigia energetikos ministras Rokas Masiulis. Anot jo, incidentas patvirtina Lietuvos nuogąstavimus, kad AE statybos vyksta, nesilaikant tarptautinių taisyklių.
 Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai dar labiau gąsdina. Mes įtarėme, matėme, kad statyba vykdoma ne pagal priimtas tarptautines taisykles, ne pagal priimtus tokių objektų statybos principus, o dabar dar matome ir įrodymą, be to, kaip matome, tas įvykis įvyko jau anksčiau ir buvo nuslėpta, tai gal tokių įvykių įvyko ir anksčiau“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė R.Masiulis.

„Baltarusijos teikiama informacija šykšti, tai kiek mes žinome iš spaudos, nugriuvo kažkoks betoninis statinys. Situaciją aiškinsimės, sieksime gauti daugiau informacijos“, – pridūrė ministras.

R.Masiulis pakartojo, kad Lietuva gali apriboti elektros srautą iš Baltarusijos, jei Astravo AE toliau statys jėgainę ne pagal taisykles.

Ministras prašo aplinkinių šalių palaikymo, o „Litgrid“ užsakymu atlikta mokslininkų studija parodė, kad Lietuva elektros tiekimą iš Baltarusijos galėtų riboti jau dabar, o fiziškai neįsileisti energijos būtų galima vėliau, pradėjus sinchronizavimo su kontinentine Europa darbus.

Mokslininkai sako, kad viena tvariausių alternatyvų būtų Rusijos ir Baltarusijos elektros linijų atjungimas.

Lietuva ketvirtadienį iškvietė Baltarusijos ambasadorių ir įteikė notą dėl galimo incidento. Pasak užsienio reikalų ministras Lino Linkevičiaus, kol kas jokių paaiškinimų iš Baltarusijos pusės Lietuva nėra sulaukusi.

Baltarusių portalas belsat.eu paskelbė, kad netoli sienos su Lietuva statomoje Astravo AE balandžio viduryje sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos. Astravo AE atstovai šią informaciją pavadino „visiška nesąmone“. Baltarusijos ambasada Vilniuje BNS nurodė neturinti jokios informacijos apie galimą incidentą, tačiau atsiuntė nuorodą į Baltarusijos žiniasklaidos pranešimus, kuriuose cituojamas Astravo AE atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius