-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumuniškos dujos Moldovai padės nukirpti energetinę bambagyslę su Rusija

Moldova trečiadienį žengė mažą, bet simbolinį žingsnį priklausomybės nuo Rusijos dujų mažinimo link, atidarydama dujotiekį, kuriuo nuo kitos savaitės į šalį pradės tekėti dujos iš Rumunijos, rašo dienraštis „The Moscow Times“.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baimindamosi, kad Rusija nuspręs atjungti dujų tiekimą Europos šalims dėl vykstančio karo Ukrainoje, Moldova ir kaimyninė Rumunija atidarė 43 km ilgio dujotiekį, minėdamos 23-iąsias Moldovos nepriklausomybės metines.

„Mūsų energetinė sistema per dvejus metus bus puikiai sujungta su Europos ir būsime pajėgūs pirkti dujas arba iš Rytų, arba iš Vakarų“, – teigė I.Leance'o.

2014 m. pradžioje Moldovos provakarietiška vyriausybė, vadovaujama premjero Iurie Leance'o, pradėjo aktyviai bendradarbiauti su ES šalimis ir siekia Kišiniovą pasukti euroatlantinės integracijos keliu.

„Šiandien yra labai svarbi diena Moldovos energetinei nepriklausomybei“, – teigė I.Leance'as į dujotiekio atidarymą netoli Zagarancės kaimo susirinkusiems žmonėms.

„Mūsų energetinė sistema per dvejus metus bus puikiai sujungta su Europos ir būsime pajėgūs pirkti dujas arba iš Rytų, arba iš Vakarų“, – teigė I.Leance'as.

Iš pradžių dujotiekiu į Moldovą bus įmanoma transportuoti apie 50 mln. kubinių metrų dujų per metus. Tai tik nedidelė dalis iš Rumunijoje per metus išgaunamų 11 mlrd. kubinių metrų dujų. Naujausias dujotiekis pradžioje patenkins apie 5 proc. Moldovos metinio dujų poreikio.

Vis dėlto, juo bus įmanoma tiekti šaliai net iki 1,5 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai yra visai Moldovai reikalingas kiekis. Be to, šalis planuoja ateityje pratęsti dujotiekį iki sostinės Kišiniovo.

Trečiadienį Ukrainos premjeras Arsenis Jaceniukas Kijeve paskelbė turintis duomenų, kad Rusija ateinančią žiemą planuoja nutraukti dujas Europos tiekėjams. Maskva šiuos kaltinimus atmetė.

Dujotiekio, vedančio iš Rumunijos Jasų miesto į mažą Moldovos Ungenio miestą, statybai ES skyrė trečdalį sumos. Iš viso projektas kainavo 26 mln. eurų.

Dujotiekio, vedančio iš Rumunijos Jasų miesto į mažą Moldovos Ungenio miestą, statybai ES skyrė trečdalį sumos. Iš viso projektas kainavo 26 mln. eurų.

Šio dujotiekio atidaryme dalyvavę Moldovos gyventojai tikėjosi, kad dujos iš Rumunijos pagelbės šalies ekonomikai ir sumažins energijos kainą. Moldova laikoma viena skurdžiausių valstybių Europoje.

„Kuomet rinkoje yra du tiekėjai, laimi pirkėjas“, – džiaugėsi į dujotiekio atidarymą atvykęs vyriškis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius