Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija leis Kinijai kontroliuoti dujų ir naftos telkinius

Rusija ketina atsisakyti ilgai galiojusios nuostatos neparduoti užsienio investuotojams kontrolinių paketų strateginėse naftos ir dujų išgavimo bendrovėse. Pranešama, kad nebebus „politinių kliūčių“ Kinijos akcininkams įsigyti daugiau kaip 50 proc. akcijų tokiose bendrovėse, praneša businessinsider.com.
Rusijos nafta
Rusijos nafta / Reuters/Scanpix nuotr.

Praeityje Maskva suformuodavo bendras kompanijas su Vakarų bendrovėmis, kad įgytų žinių ir technologijų, kaip išgauti naftą telkiniuose, kurie nepasiekiami tradicinėmis priemonėmis. 

Tačiau iki šiol Rusija stengėsi griežtai kontroliuoti visus savo energetinių išteklių telkinius, kurie sudaro jos ekonomikos pagrindą. 

Po to, kai Europos Sąjunga ir JAV dėl Rusijos vykdomos agresijos Ukrainoje pritaikė jai sankcijas, bendradarbiavimas energetikos srityje su Vakarais buvo įšaldytas. Reaguodamas į tai Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius pareiškė, kad Kremlius yra pasiryžęs didesnėms Kinijos investicijoms energetikos srityje. 

Kinija jau anksčiau ne kartą bandė vystyti naftos ir dujų gavybą Rusijoje, tačiau V.Putinas tokias pastangas apsunkindavo

Jis teigė, kad bus rimtai apsvarstytos Kinijos iniciatyvos investuoti energetikos srityje. Jis teigė, kad vienintelė išimtis bus daroma Arkties šelfui. „Mes vystome strateginę partnerystę su Kinija, ir dabar sprendimai priimami žymiai greičiau nei anksčiau“, – teigė jis. A.Dvorkovičius pažymėjo, kad santykiai energetikos srityje žymiai pagerėjo po praėjusiais metais pasiekto susitarimo su Kinija, kuomet Maskva pasirašė su Pekinu 400 mlrd. dolerių vertės sutartį, pagal kurią tieks Kinijai 38 milijardus kubinių metrų dujų kasmet. 

Iki šiol dvi pagrindinės Kinijos energetikos bendrovės buvo priverstos apriboti savo investicijas Rusijoje. „Vladimiras Putinas yra sudėtingoje situacijoje, – sakė anonimiškumą norėjęs išsaugoti aukštas pareigas Kinijos energetikos sektoriuje užimantis pareigūnas. – Mes visi tai žinome. Vienas iš būdų jam išsigauti iš šios situacijos yra pagerinti savo ryšius su Kinija“.

Jis teigė, kad Kinija jau anksčiau ne kartą bandė vystyti naftos ir dujų gavybą Rusijoje, tačiau V.Putinas tokias pastangas apsunkindavo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius