Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija gali atsisakyti OPEC susitarimo, jeigu nebus kompromiso su Iranu ir Iraku

Saudo Arabija pasirengusi atsisakyti OPEC susitarimo dėl naftos gavybos ribojimo, jeigu jame nedalyvaus visi kartelio nariai, išskyrus Libiją ir Nigeriją, praneša agentūra „Bloomberg“, cituojanti informuotus šaltinius.
Rijadas
Rijadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak šaltinių, Saudo Arabijai ypač svarbu, kad susitarime dalyvautų Iranas ir Irakas. Rijadas net nereikalaus, kad šios dvi šalys savo naftos gavybą sumažintų tiek pat, kiek ir likusieji kartelio nariai. Nuomonės dėl konkrečių kvotų, kurios turėtų būti nustatytos Iranui ir Irakui, Saudo Arabija dar neturi, sako šaltiniai.

Rugsėjį Alžyre vykusiame susitikime OPEC šalys preliminariai susitarė sumažinti bendrą gavybą iki 32,5–33 mln. barelių per dieną. Buvo numatyta, kad susitarimas, kuriame bus nustatytos atskirų kartelio narių gavybos kvotos, bus pasirašytas kartelio susitikime, kuris vyks Austrijos sostinėje lapkričio 30 dieną.

Iranui buvo pasiūlytos specialios sąlygos, pagal kurias jo kvota – jeigu OPEC visgi susitartų sumažinti gavybą – sudarytų 3,9 mln. barelių per dieną. Tuo tarpu Teheranas nori 4 mln. barelių per dieną kvotos – tokia buvo šalies gavyba prieš tarptautinių sankcijų paskelbimą.

Išimties dėl gavybos mažinimo reikalauja ir Irakas, tvirtinantis, kad jam reikia lėšų kovai su teroristų grupuotėmis. Tačiau šią savaitę šios šalies valdžia pareiškė, jog yra pasirengusi prisiimti „dalį gavybos mažinimo krūvio“.

Žiniasklaidos duomenims, Iranas Rijadui pasiūlė, kad Saudo Arabija savo gavybą, kuri šiuo metu sudaro 10,5 mln. barelių per dieną, pagal OPEC susitarimą sumažintų 1 mln. barelių per dieną. Pati Saudo Arabija anksčiau yra sakiusi, kad savo gavybą gali sumažinti 500 tūkst. barelių per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius