-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo Energetikos komisija prašo ištirti elektros rezervų aukcioną

Seimo Energetikos komisija prašo institucijų ištirti galimai neskaidriai vykusį tretinės elektros galios rezervo aukcioną.
Elektros lemputės
Elektros lemputės / 123rf.com nuotr.

Anot komisijos pirmininko Virgilijaus Poderio, „Lietuvos energijos gamybai“ pasiūlius per aukštą kainą ir aukcionui žlugus, o vėliau įmonei derybose pasiūlius mažiausią kainą, dujas pakeičiant mazutu, kyla įtarimų, kad procedūros galėjo vykti neskaidriai. Todėl komisija trečiadienį nusprendė kreiptis į Finansų ir Energetikos ministerijas bei Kainų komisiją išsiaiškinti, kas vyksta.

„Į akcininką Finansų ministeriją, į politikos formuotoją Energetikos ministeriją ir reguliuotoją Kainų komisiją kreipsimės dėl to, kad turi būti principingai įvertinta ir atliktas tyrimas dėl to, kaip buvo su tuo aukcionu. Ir daug tų požymių yra, kad galimai buvo manipuliuojama ir elgiamasi nesąžiningai. Ir tegul būna tas įvertinimas“, – BNS trečiadienį sakė V.Poderys.

Jis taip pat tikino, kad turi būti užtikrintos skaidrios techninės sąlygos, kad aukcionuose galėtų dalyvauti kuo daugiau elektros gamintojų.

Kauno termofikacijos elektrinės vadovas Evaldas Paulavičius posėdyje teigė, kad aukcionas ir derybos vyko nesąžiningai. Anot jo, jeigu ir kiti dalyviai būtų atsisakę dujų deginimo, o pasirinkę kitą kurą, jie būtų laimėję, tačiau dujų deginimo atsisakyti neleidžia teisės aktai.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys BNS po komisijos posėdžio teigė, kad dėl naujo rezervo aukciono bus apsispręsta, radus būdą užtikrinti, kad jo rezultatai būtų geresni.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį BNS teigė, kad sprendimas dėl pakartotinio aukciono kol kas nepriimtas. Paklaustas, ar įmanoma tartis su LEG, kad bendrovė vietoj mazuto degintų dujas, ministras teigė, kad „visi variantai yra atviri“.

„Analizuojame visus variantus šiuo metu, tiek esamos sutarties rėmuose, tiek, be abejo, neatmestinas naujo aukciono skelbimas. (...) Visi variantai dabar atviri yra. Pastebėčiau, kad dėl pačios sistemos saugumo turime užtikrinti tretinį rezervą kiekvieną dieną“, – BNS sakė Ž.Vaičiūnas.

Jis anksčiau BNS teigė spręsiantis dėl galimybės rengti naują aukcioną, nes nėra patenkintas, kad LEG sumažino siūlomą kainą, vietoj dujų nusprendusi rezervui deginti mazutą. Dėl to rezervo kaina mažėja, tačiau gali pakilti kainos dujų vartotojams.

Viena pagrindinių rezervo aukcione kilusių problemų buvo ta, kad nepakako elektros pajėgumų jam užtikrinti. LEG gali patenkinti visą 484 MW rezervą, o kiti trys dalyvavę gamintojai kartu – 165 MW. Todėl LEG pasiūlius per didelę kainą, „Litgrid“ skelbtas aukcionas pernai gruodžio viduryje nutrūko.

Vėliau LEG pradėjo derybas su LEG ir kitais elektros gamintojais, galinčiais užtikrinti rezervą – KTE, Panevėžio energija, „Orlen Lietuva“. Tuomet LEG rezervą užtikrinti pasiūlė už mažiausią kainą ir laimėjo 32 mln. eurų užsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius