-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Separatistų valdomo Donbaso anglies šachtose – akmens amžius

„Vogti, kariauti arba kasti“, – taip 28 metų Aleksandras apibūdina veiklas, ką žmonės gali daryti Rytų Ukrainoje esančiose kalnakasių gyvenvietėse, kontroliuojamose prorusiškų separatistų, rašo dienraštis „Le Parisien“.
Angliakasys vienoje iš Donbaso anglies šachtų
Angliakasys vienoje iš Donbaso anglies šachtų / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Pats Aleksandras dalyvauti kare nenori ir dėl to pasirinko darbą šachtose, nors ši veikla ir ne mažiau pavojinga bei atnešanti mažai pinigų.

Kadangi valstybės valdomose šachtose darbų mažai, vyras dirba pusiau legaliose anglių kasyklose.

Iki tol, kol regioną užvaldė prorusiški separatistai, tokių kasyklų veikla buvo nelegali, tačiau 2014 m. apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) „prezidentas“ Aleksandras Zacharčenka jas legalizavo.

„Čia akmens amžius, kaip prieš šimtą metų“, – tikina Aleksandras. Tam, kad išgautų anglis, vyras priverstas leistis į pusantro šimto metrų gylį prie troso pritvirtintoje vonioje. Jo kolega tuo metu stovi prie suktuvo, kuris ir leidžia veikti šiam improvizuotam keltuvui.

Tam, kad išgautų anglis, vyras priverstas leistis į pusantro šimto metrų gylį prie troso pritvirtintoje vonioje.

„Pas mus – vonia, tačiau kitose šachtose naudoja geležines valtis, o kelia juos seni mašinų varikliai“, – pasakoja ukrainietis. Už toną išgautos anglies jam moka 200 rublių (2,9 Eur).

„Per mėnesį galima uždirbti 12 tūkst. rublių (171 Eur). Jeigu eini į kariuomenę, moka 15 tūkst. rublių (215 Eur).Tačiau čia mažiau šansų žūti. Ir be to, nenoriu nešiotis ginklo“, – aiškina Aleksandras.

Vis dėlto, tikimybė žūti arba gauti traumą šachtoje yra gana didelė. Nors Maskvos remiamų separatistų kontroliuojamų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų atstovai ir vengia viešai atskleisti traumų ir mirčių atvejus anglių kasyklose, tačiau Ukrainos profsąjungų teigimu, nelaimingi atsitikimai ten – kasdienybė.

„Pigi anglis ir darbo jėga naudingi maištininkams, o šachtininkų saugumu niekas nesirūpina. Turiu duomenų, kad ten nuolat žūva ir susižaloja žmonės, tačiau tai nurašoma kaip karo aukos“, – tvirtina nepriklausomos Donbaso angliakasių profsąjungos vadovas Nikolajus Volynko.

Nelegalių anglių kasyklų Luhansko srityje šiuo metu yra daugiau nei 30, Donecko – daugiau nei 50. Tiesa, dalis jų šiuo metu nedirba, nes separatistų vadovaujama vietos valdžia reikalauja oficialios kasyklų registracijos tam, kad galėtų būti renkami mokesčiai.

Dalis valstybei priklausančių anglių šachtų užsidarė arba laikinai sustabdė veiklą dėl karo, o tai lėmė, kad be darbo liko beveik 50 tūkst. žmonių.

Vienos iš anglių kasyklų Šachtarsko rajone, Donecko srityje, savininkas Vasilijus tikina kas mėnesį sumokantis apie 2140 Eur mokesčių apsišaukėliškos respublikos valdžiai. Tačiau jis pats negali disponuoti išgauta anglimi savo nuožiūra.

„Man reikia pigiai pardavinėti anglis čia, DLR, nes respublikos vadovybė mums užtrenkė duris į Ukrainą. O broliškai Rusijai mūsų anglis nereikalinga“, – aiškina 36 metų Vasilijus.

Tiesa, jis pažymėjo, kad pati separatistų valdžia nesibodi pardavinėti vietos anglių regionams, kuriuos kontroliuoja Ukrainos valdžia. Pačių separatistų atstovai šiuos teiginius komentuoti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius