-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiltesnis vasaris elektros energijos kainą biržoje mažino nežymiai

Vidutinė elektros energijos kaina Nord Pool Spot (NPS) biržoje šių metų vasario mėn. siekė 14,75 ct/kWh ir buvo vos 0,5 proc. mažesnė nei sausį (14,83 ct/kWh). Lyginant su praėjusių metų vasariu, elektra taip pat buvo puse procento pigesnė.
Lietuvos elektros perdavimo tinklas
Lietuvos elektros perdavimo tinklas / Litgrid nuotr.

Pasak didžiausio lietuviško kapitalo nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ vadovo Algirdo Juozaponio, šį pokytį nulėmė aukštesnė vasario vidutinė oro temperatūra ir pailgėjusios dienos, kas mažino elektros energijos paklausą rinkoje. Bendras Lietuvos suvartojimas, lyginant su sausiu, buvo 2,74 proc. mažesnis (atitinkamai 1,181 TWh ir 1,214 TWh), o reikiamą pasiūlą rinkoje užtikrino šildymo sezono metu veikiančios termofikacinės elektrinės.

„Visą mėnesį pastoviame lygyje besilaikiusios kainos ryškiau sumažėdavo savaitgaliais, kai elektros energijos paklausa natūraliai nukrisdavo, todėl ryškesnį sutaupymo efektą vasario mėnesį turėjo pajusti tie vartotojai, kurie yra pasirinkę su kaina NPS susietą tarifą ir savaitgaliais vartojo daugiau elektros energijos“, – sako A. Juozaponis.

Bendras Lietuvos suvartojimas, lyginant su sausiu, buvo 2,74 proc. mažesnis, o reikiamą pasiūlą rinkoje užtikrino šildymo sezono metu veikiančios termofikacinės elektrinės.

Vidutinę elektros energijos kainą NPS biržos Lietuvos kainų zonoje vasarį neigiamai veikė planiniai perdavimo jungčių tarp Estijos ir Latvijos remontai. Pavyzdžiui, vasario 17-19 d. užfiksuotą elektros energijos kainos padidėjimą iki 19,33 ct/kWh NPS Lietuvos zonoje nulėmė trečdaliu sumažėjusios importo iš Estijos galimybės dėl planinio elektros perdavimo linijos tarp Estijos ir Latvijos remonto. 

A.Juozaponis sako, kad remontai didesnį taupymo efektą trukdys pasiekti ir kovą. „Energijos tiekimo“ generalinio direktoriaus teigimu, kainai NPS biržoje pavasario polaidžio palankią įtaką mažins kovo 5 d. planiniam remontui išjungta elektros perdavimo linija Rezeknė–Liksna Latvijoje bei kovo 10-30 d. remontuojama tarptautinė elektros perdavimo linija Tartu–Valmiera tarp Estijos ir Latvijos elektros energetikos sistemų.

Vasario vidutinė elektros energijos kaina NPS Latvijos zonoje buvo tik 0,01 ct/kWh žemesnė nei Lietuvos – jos skyrėsi dėl kelias dienas apribotų tarpvalstybinių jungčių pralaidumų. Vidutinė kaina NPS Estijos kainų zonoje vasarį buvo 12,01 ct/kWh, t. y. beveik 20  proc. mažesnė nei Lietuvoje. Estijos zonos kainų suartėjimą su Suomijos (vasarį – 11,79 ct/kWh) nulėmė pradėta eksploatuoti nauja „Estlink 2“ jungtis tarp šių šalių.

A.Juozaponis primena, kad vidutinėms kainoms Lietuvoje ir Latvijoje supanašėti su Skandinavijos kainomis trukdo nepakankami jungčių pralaidumai tarp Latvijos ir Estijos, dabar siekiantys tik 600 MW. Situacija turėtų iš esmės pasikeisti 2015 m. pabaigoje užbaigus naujų jungčių su Švedija (700 MW galios „NordBalt“) ir Lenkija (500 MW „LitPol Link“) statybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius