Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiukšlių skandalas Vilniuje tęsiasi – rašomos baudos, šiukšlės rūšiuojamos vežėjų kiemuose

Pirmadienį įsiplieskęs šiukšlių skandalas nesibaigia. Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla ir toliau užversta, nerūšiuotos atliekos keliauja tiesiai į sąvartyną, o aplinkosaugininkai už tai jau ruošia baudas tiek jas vežančioms įmonėms, tiek Kazokiškių sąvartyno valdytojams.
Vilniaus šiukšliavežiai stovi eilėse
Vilniaus šiukšliavežiai stovi eilėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vežėjai tikina, kad šiukšles šiuo metu bando rūšiuoti savo jėgomis, tačiau tai ilgai tęstis negali ir automobiliai vėl stos. Aplinkos ministerijos įstaigos ir Vilniaus atliekų tvarkymo centras (VATC) pirštais rodo vieni į kitus ir tikina, kad nepažeidinėti įstatymų šiuo metu tiesiog neįmanoma.

Akivaizdūs pažeidimai

Nors aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pareiškė, kad savo įsakymu plačiau pravers sąvartynų duris ir juose bus galima laikinai saugoti kietąjį atgautinį kurą, tačiau kol kas žodžiai darbais nevirto. Tuo metu situacija toliau kaista.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Elektrėnų agentūros vedėjas Viktoras Mindžiulis 15min teigė, kad baudos gresia ir atliekų vežėjams, ir VATC administracijai:

„Antradienį atliktas sąvartyno patikrinimas. Trečiadienį ten buvome pakartotinai. Fiksuojame atvežtas atliekas. Renkame duomenis apie atvežtų nerūšiuotų komunalinių atliekų kiekius. Vienareikšmiškai, teisės aktų pažeidimą padarė VATC administracija. Jie pažeidė kelis teisės aktus ir jiems bus taikoma atsakomybė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.

Pirmiausia jie pažeidė 2014 m. Vyriausybės patvirtintą Strateginį atliekų tvarkymo planą. Jame numatyta, kad nuo 2016 m. nerūšiuotos atliekos į sąvartynus Lietuvoje negali būti vežamos.

Įmonių veikla yra reglamentuojama taršos integruotos prevencijos leidimais. Juose nustatytos visos sąlygos, kuriomis gali veikti įmonės. Ten yra sąlyga, kad nuo 2016 m. sąvartyne negali būti priimamos nerūšiuotos komunalinės atliekos.

Viskas buvo susitvarkę, sąvartynas normaliai veikė, į jį buvo vežamos tik išrūšiuotos atliekos, bet šis procesas, nežinau kodėl buvo sutrikdytas. VATC direktorius išleido įsakymą, kuriuo įpareigojo savo darbuotojus nuo rugsėjo 12 dienos priimti nerūšiuotas atliekas į sąvartyną. Taip jis iš karto pažeidė trijų teisės aktų nustatytus reikalavimus.“

Pasak V.Mindžiulio, atliekų surinkėjai taip pat yra atsakingi, nes pažeidžia Atliekų tvarkymo įstatymą ir Atliekų tvarkymo taisykles. Jie privalo atliekas priduoti tik tai įmonei, kuri turi teisę jas tvarkyti. Sąvartynas teisės priimti nerūšiuotų atliekų neturi.

„Aišku, kad gali būti baudžiamos ir įmonės. Kol kas vyksta tyrimas. Manau, kad jis bus baigtas šią savaitę“, – teigė pašnekovas.

Ilgai netemps

„Ecoservice“ generalinis direktorius Arūnas Makauskas 15min teigė, kad jokių sprendimų iki šiol nerasta, todėl įmonė kol kas šiukšles bando rūšiuoti savo teritorijoje, tačiau toks sprendimas laikinas.

„Baudos gresia ne tik vežėjams, bet ir sąvartyno operatoriui. Jis pažeidžia įstatymus, apie ką mes ir kalbėjome pirmadienį“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Makauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Makauskas

Pasak A.Makausko, aplinkos ministras sakė, kad yra pasiruošęs pakeisti atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus ir sudaryti galimybę vežti į sąvartynus laikinam pasaugojimui kietąjį atgautąjį kurą, kurį nespėjama sudeginti Klaipėdoje.

„O mes kalbame apie situaciją, kai į sąvartynus važiuoja nerūšiuotos šiukšlės. Vežėjai neturi teisės to daryti.

Šiuo metu mes šiukšles vežame į savo gamybinę bazę ir bandome laikinomis priemonėmis, šoko sąlygomis atliekas perrūšiuoti patys. Iki 800 tonų atliekų mes turime teisę saugoti savo teritorijoje. Tai mūsų 3 parų surenkamas kiekis. Nežinau, kiek dar galėsime taip tvarkytis.

Atliekas po truputį kratome, perkrauname į didelius sunkvežimius ir į sąvartyną vežame jau kaip perrūšiuotas atliekas. Tai susiję ir su šiuo metu vykstančiais konkursais Vilniaus mieste. Nenorime būti pagauti kaip pažeidinėjantys sutartinius santykius. Net ir savivaldybės rašte tik rekomenduojama atsižvelgti į VATC pasiūlymą, bet leidimas vežti nėra suteikiamas“, – paaiškino pašnekovas.

Pirmiausia galvoja apie vilniečių kiemus

VATC vadovas Tomas Vaitkevičius 15min patvirtino, kad aplinkosaugininkai patikrinimus atliko, tačiau patikino, kad kito būdo spręsti atliekų tvarkymo problemos sostinėje tiesiog nėra:

Teisingumo ministerijos nuotr./T.Vaitkevičius
Teisingumo ministerijos nuotr./T.Vaitkevičius

„Patikrinimo aktas antradienį buvo surašytas. Kol kas jokio pranešimo apie paskirtas nuobaudas nesame gavę. Aplinkos apsaugos inspektoriai, kurie turi dirbti savo darbą, užmiršta paminėti tai, kad nuo metų pradžios mes 5 kartus kreipėmės į juos. Atkreipėme dėmesį, kad gamykla yra operuojama kito asmens ir gali susidaryti tokia situacija, kurios niekas negali valdyti ir mišrios komunalinės atliekos nebus priimamos.

Būtina numatyti mūsų taršos leidime, kad komunalinės atliekos gali būti priimamos Kazokiškių sąvartyne. Sulaukėme atsakymo, kad taršos leidimai nėra duodami įvertinus išimtines situacijas. Kiekvieną kartą situacijos vertinamos atskirai.

Pirmadienį aplinkosaugininkai yra gavę mūsų raštą, kad kitos galimybės regione tvarkyti atliekas tiesiog nėra. Iki šiol mes atsakymo negavome.

Galbūt ponas Mindžiulis ar jo vadovai mato kokią nors kitą galimybę tvarkyti atliekas nei tą, kurią mes pasiūlėme. Tikrai tokia galimybe pasinaudotume.“

Pasak jo, pirmiausia turi būti vadovaujamasi ne formalumais, o gyventojų interesais: „Tiek mano, tiek aplinkosaugininkų interesas turėtų būti apsaugoti Vilniaus regiono gyventojus nuo to, kad jų kiemai bus užversti šiukšlėmis. Jei ponui Mindžiuliui atrodo, kad tinkamiausia šiukšlių laikymo vieta yra laiptinės ar kiemai, tai tegul jis taip ir pasako, o ne varto formalius dokumentus. Jis užmiršta tuose pačiuose įstatymuose minimus principus, kad atliekos būtų tvarkomos tinkamiausiu būdu, kad nebūtų kenkiama aplinkai ir daroma žala gyventojams. Tuo aš ir vadovaujuosi.“

VIDEO: Vilniaus šiukšliavežiai stovi eilėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius