-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 09 /09:07

Socialdemokratas Algirdas Sysas džiūgauja, kad Lietuva neturės alternatyvos „Gazprom“ dujoms

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtina, kad JAV energetikos bendrovės „Chevron“ pasitraukimas iš Lietuvos yra sveikintinas.
Algirdas Sysas
Algirdas Sysas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Manau, kad gėlas vanduo yra žymiai brangesnis produktas pasaulyje, o su laiku jis bus dar brangesnis. Tai aš manau, kad mes čia išlošėm tuo, kad visgi nepradėjom Lietuvos žemelės gręžti ir chemijos varyti į jos gilumą“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė A.Sysas, paprašytas įvertinti galutinį „Chevron“ pasitraukimą iš Lietuvos.

Jo teigimu, „Chevron“ būdama privačia bendrove ir matydama šalyje egzistuojantį teisinį reguliavimą pati sprendžia, ką jai veikti Lietuvoje.

„Chevron“ būdama privačia bendrove ir matydama šalyje egzistuojantį teisinį reguliavimą pati sprendžia, ką jai veikti Lietuvoje

„Kad tai yra tam tikra pergalė žmonių, kurie pasisakė prieš tokį būdą skalūnų dujų gavimo, tai yra akivaizdu ir aš sveikinu tai. Aš lygiai taip pat galvoju, kad tokios technologijos mūsų tokioj mažoj Lietuvoje yra nepriimtinos. Mes galim įvairiai žiūrėti į tai, kas vyksta kitose Europos Sąjungos valstybėse, bet daug gręžia, daug chemijos suleidžia į giluminius sluoksnius, bet kol kas Europoje tik vienoje Didžiojoje Britanijoje yra surasti klodai tų skalūnų dujų, kitur jų nėra“, – kalbėjo A.Sysas.

Praėjusią savaitę „Chevron“, kuri pernai pasitraukė iš Lietuvos skalūnų dujų žvalgybos konkurso, uždarė savo biurą Vilniuje bei pardavė turėtas naftos bendrovės „LL investicijos“ akcijas kitai įmonės akcininkei – Lietuvos bendrovei „Tan Oil“, iš kurios prieš dvejus metus už 57,885 mln. litų ir pirko akcijas.

„Chevron“ atstovybės Lenkijoje atstovas spaudai Cameronas van Astas BNS teigė, kad įmonė galutinai pasitraukė iš Lietuvos, nes nebemato galimybių čia konkuruoti.

Po to, kai pernai rudenį skalūnų dujų konkursas buvo nutrauktas, buvo žadama jį vėl skelbti šių metų pavasarį ar vasarą, tačiau iki šiol jis nėra paskelbtas, o politikai nesusitaria dėl šių išteklių apmokestinimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Chevron“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Chevron“

Premjeras Algirdas Butkevičius dienraščiui „Verslo žinios“ teigė, kad naują konkursą tikimasi surengti dar šiemet. Dienraštis „Lietuvos rytas“ skelbia, kad galimybę dalyvauti konkurse svarsto Švedijos energetikos kompanija „Tethys Oil“, kurios dalis Rietavo plote, kuriame gali slypėti skalūnų dujų, padidės nuo 14 iki 30 procentų.

Aplinkos ministerija po daugiau nei pusmetį trukusių politikų, mokslininkų ir vietos bendruomenių diskusijų 2013-ųjų rugsėjį rekomendavo Vyriausybei paskelbti „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. JAV bendrovė buvo vienintelė konkurso dalyvė.

Pernai spalį JAV bendrovė pranešė pasitraukianti iš konkurso dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius