Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stabilesnės elektros kainos – jau po metų

Latvijos ir Estijos valstybės valdomų elektros tiekimo įmonių vadovai teigia, kad vienintelė veiksminga finansinė priemonė, galinti padėti valdyti kainų svyravimo riziką Lietuvoje, yra ribotų fizinių perdavimo teisių (PTR) aukcionai Latvijos ir Estijos pasienyje.
Elektra
Elektra / 123rf nuotr.

"Enefit" generalinis direktorius Janis Bethersas "Lietuvos žinioms" pareiškė, kad rinkos dalyviai labiausiai tikisi, kad Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai padidins PTR bent iki 400 MW ir leis išsipirkti ilgesniam laikui. Tai esą leistų elektros tiekėjams užsitikrinti reikiamą saugumą nuo kainų svyravimo, kad galėtų sudaryti ilgalaikes sutartis su klientais. pagrindinė nauda vartotojams būtų ta, kad rinkoje atsirastų daugiau fiksuotosios kainos pasiūlymų ir būtų užtikrintas didesnis skaidrumas.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus "Litgrid" Rinkos plėtros skyriaus vadovo Roberto Staniulio manymu, išplėtus PTR aukcionų pajėgumą, rinkos dalyviai turėtų daugiau galimybių apsidrausti nuo elektros kainų svyravimo Lietuvoje: "Jie prieš metus žinotų, už kokią minimalią kainą galėtų parduoti mažmeninę elektros energiją vartotojams. Tikėtiną kad ir kaina vartotojams būtų geresnė".

Vis dėlto, pasak "Litgrid" specialisto, net ir išplėtus minimo aukciono galimybes, elektros kainos Lietuvoje netaptų stabilesnės ir dar nesusilygintų su Šiaurės šalių rinkos pigesne elektra, nors nuo 2015 metų gruodžio mėnesio, kaip tikimasi, bus pradėta eksploatuoti elektros jungtis tarp Lietuvos ir Švedijos – tada, sumažėjus elektros poreikiui iš Suomijos, galbūt sumažėtų ir perkrovos Latvijos ir Estijos pasienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius