Suomija planuoja savo piliečiams mokėti po 560 eurų per mėnesį

Suomija planuoja išbandyti sistemą, pagal kurią gyventojams būtų kas mėnesį skiriama bazinė 560 eurų išmoka.
Suomija
Suomija / Scanpix/Scanpix Sweden nuotr.
Temos: 2 Pajamos Suomija

Vyriausybė pareiškė, kad šį besąlygiškų bazinių pajamų dydį pasirinko atsižvelgusi į prieš 15 mėnesių į valdžią atėjusio centristų premjero Juha Sipila rinkimų pažadus.

Buvęs verslininkas J.Sipila nori patikrinti, ar tokia priemonė padėtų padidinti užimtumą ir supaprastinti socialinių išmokų sistemą. Šią idėją jis planuoja išbandyti 2 tūkst. atsitiktine tvarka atrinktų darbingo amžiaus gyventojų imtyje.

„Pagrindinis bazinių pajamų eksperimento tikslas yra susijęs su užimtumo skatinimu“, – pareiškė sveikatos ir socialinių reikalų ministerija ir pridūrė, kad taip pat norima tvariai – valstybės finansų požiūriu – supaprastinti sudėtingą socialinių išmokų sistemą.

Šveicarija anksčiau šiais metais vykusiame referendume atmetė prieštaringai vertintą idėją įvesti garantuotas pajamas visiems gyventojams. Šioje šalyje siūlytos bazinių pajamų sumos buvo gerokai dosnesnės – 2,5 tūkst. frankų (2,3 tūkst. eurų) per mėnesį kiekvienam suaugusiajam ir 625 frankai kiekvienam vaikui.

Bazinių pajamų idėja vertinama prieštaringai – jos šalininkai, pavyzdžiui, sako, kad tokios pajamos gyventojams garantuotų tam tikrą saugumą. Tuo tarpu šios idėjos priešininkai tvirtina, kad kai kurie bedarbiai gali net nesistengti įsidarbinti, jeigu gaus „pinigus už nieką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius