-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Suomijos energetikos bendrovės „Fortum“ pelnas ir pajamos mažėjo

Suomijos energetikos bendrovės „Fortum“ 2013 m. pajamos sudarė 6 mlrd. eurų, o lyginamasis pelnas – 1,6 mlrd. eurų, atitinkamai 1,7 proc. ir 8 proc. mažiau nei 2012 metais. 2013 m. IV ketvirtį „Fortum“ pajamos siekė 1,59 mlrd. eurų, 13 proc. mažiau nei 2012 m. paskutinį ketvirtį, o lyginamasis pelnas sudarė 493 mln. eurų, 16,5 proc. mažiau nei atitinkamu laikotarpiu 2012 m.
„Fortum“ termofikacinėje jėgainėje
„Fortum“ termofikacinėje jėgainėje Klaipėdoje / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Pasak, „Fortum“ prezidento ir generalinio direktoriaus Tapio Kuula, nepaisant to, jog pelnas neaugo, pagrindiniai pinigų srautai buvo geri visuose pajamas gaunančiuose „Fortum“ padaliniuose. „2013 m. pasiekėme didelės pažangos tvarumo ir saugos srityse. „Fortum“ gavo Pasaulio centralizuotos energijos klimato apdovanojimų organizacijos (angl. Global District Energy Climate Awards) specialų apdovanojimą už inovacijas, ji buvo įvardinta geriausia bendrove pagal Šiaurės šalių poveikio klimato kaitai indeksą. Pasiekėme visų laikų mažiausią mūsų darbuotojų bendrą užregistruotų incidentų skaičių. Šie rezultatai labiausiai ir džiugina,“ - pažymėjo Tapio Kuula. 

2013 metai „Fortum“ – naujų jėgainių atidarymų metai. Jelgavoje, Latvijoje, ir Jarvenpa mieste, Suomijoje, pradėtos eksploatuoti naujos biomase kūrenamos kogeneracinės jėgainės.

Klaipėdoje, Lietuvoje, veiklą pradėjo biokuro ir atliekų termofikacinė, o Bristoje, Švedijoje, pradėti tokios jėgainės bandymai. „Fortum“ taip pat pradėjo eksploatuoti pirmąją pasaulyje bioalyvos gamyklą, sujungtą su Joensuu kogeneracine jėgaine Suomijoje. Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas ir Suomijos Prezidentas Sauli Niinisto atidarė dujas kūrenančią termofikacijos jėgainę Niaganės GRES. 

Prognozuojama, kad 2014 metais metinė elektros energijos paklausa Šiaurės šalyse augs vidutiniškai 0,5 proc., o kapitalo sąnaudų gairės bus 0,9-1,1 milijardo eurų, neįskaitant galimų įsigijimų. Tikimasi, kad elektros gamybos rizikos apribojimai 2014 kalendoriniams metams bus apyt. 60 proc. rizikos ir apribota 43 eurais už MWh; o 2015 kalendoriniams metams, apyt. 20 proc. rizikos ir apribota 41 euru už MWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius