-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

TATENA: Astravo atominės elektrinės saugos sistemas reikia tobulinti

Baltarusijoje dvi savaites dirbusi Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misija rekomendavo tobulinti reagavimo į ypatingąsias padėtis Astravo atominėje elektrinėje (AE) sistemą. Lietuvos ekspertas teigia, kad tai įrodo, jog Lietuvos susirūpinimas buvo pagrįstas.
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“ / BelAEC paskyros feisbuke nuotr.

„Mūsų pateiktų rekomendacijų sąraše – siūlymas nuolat siekti, kad branduolinės jėgainės eksploatavimą reguliuojančios normos atitiktų TATENA reikalavimus. Konkrečiai – dėl reagavimo į ypatingąsias padėtis“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo misijos vadovas Petteris Tiippana, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Pasak P.Tiippana'o, TATENA misijos pateiktos rekomendacijos yra dėl tų probleminių klausimų, kuriuos Baltarusija pati iškėlė, vertinimus atlikusi savarankiškai.

Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo.

Lietuvos Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininko pavaduotojas radiacinei saugai Vidas Paulikas BNS teigė, kad TATENA išvados rodo, jog Lietuvos susirūpinimas pagrįstas.

„Šiandien paskelbtas TATENA pranešimas spaudai misijos pabaigoje su ekspertų pateiktomis rekomendacijomis, tik dar kartą patvirtina, kad tiek TATENA ekspertų pateiktos rekomendacijos, tiek Lietuvos ekspertų keliami klausimai yra tie patys: šalyje nustatyti branduolinės saugos reikalavimai ne visiškai atitinka tarptautinių saugos standartų nuostatas, trūksta reguliuojančios institucijos kompetencijos branduolinės energetikos objektų licencijavimo ir saugos vertinimo, patikrinimų ir poveikio priemonių taikymo srityse“, – BNS teigė V.Paulikas.

„Apskritai būtina stiprinti reguliuojančios institucijos ir techninės pagalbos organizacijų kompetenciją, būtina sukurti visas radioaktyviąsias atliekas apimančią tvarkymo strategiją“, – pridūrė jis.

„Interfax“ teigimu, spaudos konferencijoje kalbėjęs Baltarusijos ypatingųjų situacijų ministras Vladimiras Vaščenka pabrėžė, jog po šio TATENA misijos vizito Baltarusijai nebūtina kažką skubiai spręsti ar imtis kokių nors skubių priemonių, o visa informaciją apie tai Lietuva galės gauti nekliudomai.

„Visos išvados bus viešai prieinamos. Taip ir visos rekomendacijos – jų 25-ios“, – sakė Baltarusijos ministras.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė.

Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad branduolinėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo AE turės du reaktorius, kurio kiekvieno galia sieks 1200 megavatų. Pirmąjį bloką planuojama įjungti ne anksčiau 2018 metų antrojo pusmečio, o antrasis turėtų pradėti veikti 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius