-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA vadovas: atominės jėgainės niekada nebus visiškai saugios

Jungtinių Tautų (JT) branduolinės energetikos programų priežiūros agentūros vadovas pirmadienį pareiškė, kad jo organizacija toliau sieks didinti saugumą po Fukušimos krizės, tačiau perspėjo, kad jokia atominė jėgainė negali būti šimtu procentų apsaugota nuo stichinių nelaimių.
Yukiya Amano
Yukiya Amano / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Yukiya Amano šiuos komentarus išsakė prieš vėliau pirmadienį vyksiantį susitikimą su Japonijos premjeru Shinzo Abe, Tokijui siekiant iš naujo įjungti du branduolinius reaktorius, nors tokiam žingsniui prieštarauja visuomenė.

„Mūsų saugumui svarbus besivystantis procesas – turime nuolat užtikrinti saugumą, nenukrypdami į aplaidumą“, – Y.Amano sakė per spaudos konferenciją.

„Tačiau bet kokia stichinė nelaimė gali įvykti bet kurioje pasaulio dalyje. Realiame pasaulyje nėra 100 proc. saugumo“, – pabrėžė jis.

Y.Amano pridūrė, kad reikia stengtis padaryti viską, kad būtų užkirstas kelias avarijai, ir pasiruošti šalinti jos padarinius, jei taip įvyktų.

2011 metų kovo 11-ąją Ramiojo vandenyno dugne netoli Japonijos krantų įvykęs 9 balų žemės drebėjimas sukėlė didžiulį cunamį, kuris pareikalavo daugiau nei 18 tūkst. žmonių gyvybių ir smarkiai nuniokojo pajūrio miestelius.

Milžiniškos bangos sugadino Fukušimos atominės elektrinės aušinimo sistemas.

Dėl to išsilydė reaktorių aktyvioji masė ir įvyko vandenilio dujų sprogimų, kurie paskleidė radioaktyvius teršalus dideliame agrariniame regione. Ši krizė buvo didžiausia branduolinė avarija nuo 1986 metais įvykusios Černobylio katastrofos.

Nors dėl šios avarijos tiesiogiai nežuvo nė vienas žmogus, bent 1 656 Fukušimos gyventojai mirė dėl komplikacijų, išsivysčiusių dėl patirto streso arba kitų priežasčių.

Dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus ir galbūt niekada nebegalės į juos sugrįžti.

Visi Japonijos komerciniai atominiai reaktoriai tebėra išjungti, o didžioji visuomenės dalis pasisako prieš ketinimus juos vėl įjungti.

Tačiau Sh.Abe vyriausybė nori grįžti prie branduolinės energetikos, smarkiai padidėjus elektros kainoms Tokijuje.

Japonija buvo priversta atsigręžti į brangaus importuojamo iškastinio kuro deginimą, siekdama panaikinti energijos stygių. Branduolinės jėgainės anksčiau pagamindavo apie trečdalį šalyje suvartojamos elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius