Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšių šilumos ūkio nuoma domisi „Kauno energija“, „Litesko“ neatskleidžia planų

Atnaujintu Telšių šilumos ūkio nuomininko konkursu, tikėtina, domisi tik dvi šilumos tiekimo bendrovės. Nepaisant to, kad šilumos ūkio nuomos neleidžia įstatymai, rajono valdžia tikisi pasirašyti naują nuomos, o ne koncesijos sutartį. Institucijos žada tikrinti, ar nauja sutartis neprieštaraus įstatymams.
Elektrinėje
Elektrinėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dabar rajono šilumos ūkį valdančios įmonės „Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, jog bendrovė nekomentuoja, ar pateiks pasiūlymą konkursui. Tačiau paraišką ketina pateikti „Kauno energija“ – įmonės atstovas spaudai Ūdrys Staselka BNS patvirtino, jog bendrovė ketina iki vasario 20 dienos, kai baigsis terminas, pateikti paraišką.

Tuo metu Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ antrinės bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ vadovas Vitalijus Žuta BNS teigė, jog bendrovė neketina dalyvauti konkurse, nes šilumos ūkio nuoma bendrovei nėra priimtinas būdas valdyti turtą.

Dar dviejų konkursu besidomėjusių įmonių – Telšių nepriklausomos šilumos gamintojos „Žemaitijos energijos“ vadovas Vidas Kolesinskis ir Telšių biokuro prekybos įmonės „Bio zonos“ vadovas Alfredas Vauras BNS teigė, jog bendrovės nedalyvaus konkurse, nes investicijų reikalavimai joms yra per dideli.

Telšių šilumos tinklų vadovas Jurgis Staševičius BNS pranešė, kad nepaisant Energetikos ministerijos ir Valstybės kontrolės rekomendacijos skelbti koncesijos konkursą, rajono taryba nutarė atnaujinti anksčiau sustabdytą nuomos konkursą.

„Nuomos konkursas buvo pratęstas. Konkurso pratęsimas buvo svarstytas savivaldybės taryboje ir nuspręsta nieko nekeisti. Valstybės kontrolės yra parašyta išvados, bet nieko ten neranda blogo. Dar yra energetikos ministro paaiškinimai dėl tos sutarties, bet ministerija neturi nustatytų kriterijų“, – BNS sakė J.Staševičius.

Telšių šilumos tinklai 10 metų trukmės šilumos ūkio operatoriaus konkursą paskelbė pernai gegužę, tačiau spalį konkursą teko laikinai sustabdyti, nes Valstybės kontrolė pareiškė, jog reikėtų skelbti ne nuomos, bet koncesijos konkursą, nes pastaroji sutarties forma yra efektyvesnė. Konkursas buvo atnaujintas gruodžio pradžioje, o paraiškų laukiama iki vasario 20 dienos.

Telšiai naujo šilumos ūkio, kuris šiluma aprūpina maždaug 7 tūkst. gyventojų, nuomininko ieško, nes 2015 metais baigėsi miesto ūkio nuomos sutartis su Prancūzijos koncerno „Veolia“ kontroliuojama šilumos tiekimo bendrove „Litesko“, tačiau rajonas negali perimti ūkio dėl 1,5 mln. eurų skolos „Litesko“ – ji susidarė dėl perteklinių investicijų. Todėl nuspręsta skelbti naujo valdytojo konkursą.

Energetikos ministerija laikosi pozicijos, jog Telšiai turėtų skelbti koncesijos konkursą.

Energetikos ministro atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė BNS sakė, jog Energetikos ministerija laikosi pozicijos, jog Telšiai turėtų skelbti koncesijos konkursą.

„Ministerija laikosi pozicijos, kad šilumos ūkio valdymo ir su šilumos ir karšto vandens gamybos ir tiekimo veikla susijusio turto perleidimas turėtų būti vykdomas laikantis Koncesijų įstatyme nustatytos tvarkos. Pagal koncesijos sutartis koncesininkams gali būti perduotas valdyti ir naudoti savivaldybės ar savivaldybės kontroliuojamų asmenų nuosavybės, patikėjimo teise valdomas ar naudojamas turtas“, – tvirtino A.Vernickaitė.

Jos teigimu, pasibaigus konkursui, Energetikos ministerija vertins preliminarią sutartį bei pateiks savo išvadas.

„Praeityje susiklosčiusi situacija rodo, kad savivaldybės turėtų labai kritiškai ir atsakingai įvertinti šilumos ūkio nuomos sutartis ir jų pratęsimą, skelbiant naujus nuomos konkursus. Pagrindinis tikslas – užtikrinti mažiausią kainą vartotojui, tačiau, kaip rodo dažna praktika, nuomininkas to negarantuoja“, – teigė`A.Vernickaitė.

Valstybės kontrolės 3-ojo audito departamento Vilniaus skyriaus vedėja Aurelija Brukštutė teigė, jog norint perleisti šilumos ūkio valdymą privačiam operatoriui, turi būti pasirašoma koncesijos, o ne nuomos sutartis.

„Dabartiniai įstatymai nenumato galimybės sudaryti paprastos šilumos ūkio nuomos sutarties. Mes sakome, kad nuoma yra negalima pagal teisės aktus“, – tvirtino A.Brukštutė.

Valstybės kontrolės 3-ojo audito departamento patarėjas Gediminas Švetkauskas BNS anksčiau yra teigęs, jog koncesijos sutartis yra efektyvesnė už anksčiau naudotą ūkio nuomos sutartį. Be to, ji labai aiškiai nustatytų, jog koncesininkas gali naudotis turtu ir gauti iš to pajamas, turi mokėti nuomos mokestį turto savininkui bei atlikti sutarto dydžio investicijas.

Kol kas Lietuvoje yra sudaryta viena šilumos ūkio koncesijos sutartis – Trakų šilumos ūkį pagal koncesijos sutartį naudoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) ir verslininko Virginijaus Striogos valdoma energetikos įmonių grupė „E energija“.

Šiuo metu „Litesko“ valdo Alytaus, Marijampolės, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Druskininkų ir Biržų šilumos ūkius. 99,96 proc. „Litesko“ akcijų valdo „Veolia“, likusi dalis priklauso koncerno „Icor“ savininkei bendrovei „Lag&d“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius