-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Financial Times“: naftos kainų kritimas iš esmės pakeis padėtį SGD rinkoje

Naftos kainų kritimas gali iš esmės pakeisti padėtį suskystintų gamtinių dujų (SGD) – vieno svarbiausių Rytų Azijos energijos šaltinių ir Rusijos dujų alternatyvos – rinką, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo metų vidurio naftos kainos sumažėjo maždaug 30 proc. ir šią savaitę nusileido žemiau 80 JAV dolerių už barelį kartelės. Tai turėtų padaryti didelį poveikį SGD, rašo leidinys.

Daugelis Azijos pirkėjų – o didžiausi SGD pirkėjai pasaulyje yra Japonija, Pietų Korėja ir Kinija – tiekimo sutartyse remiasi specialiuoju naftos kainų indeksu, vadinamu „japonišku naftos kokteiliu“ („Japanese Crude Cocktail“, JCC). Iki 2015 metų pradžios naftos kainų smukimas turėtų padaryti poveikį ir sutartinėms SGD kainoms.

Šis numatomas pagal Azijos pirkėjų ir kitas sutartis tiekiamų dujų kainų smukimas gali turėti keletą reikšmingų padarinių, rašo britų verslo leidinys.

„Brent“ rūšies naftos kaina, dar birželį siekusi 115 JAV dolerių už barelį, ketvirtadienį smuko žemiau 80 JAV dolerių už barelį kartelės.

Visų pirma, turėtų sumažėti kainos vartotojams.

Antra, dujų pirkėjai, dar neseniai atkakliai sieję pakeisti dujų kainų susiejimo su naftos kainomis sistemą, gali pakeiti šią savo nuomonę.

Ir trečia, dėl dujų kainų Azijoje smukimo perspektyvos jau kilo diskusijų dėl naujų SGD projektų Australijoje ir JAV gyvybingumo. Tai ypač svarbu atsižvelgiant į „Wood Mackenzie“ prognozes, kad Australija ir JAV iki 2020 metų tarp didžiausių pasaulyje SGD eksportuotojų užims atitinkama pirmą ir trečią vietas.

Agentūros „Platts“ duomenimis, SGD kainų Rytų Azijos šalyse indeksas „Japan Korea Marker“ nuo birželio vidurio iki šios savaitės sumažėjo maždaug 8 procentais. „Brent“ rūšies naftos kaina, dar birželį siekusi 115 JAV dolerių už barelį, ketvirtadienį smuko žemiau 80 JAV dolerių už barelį kartelės.

„Brent“ kainos ritasi žemyn. Atsižvelgiant į tai, kaip veikia formulė, dėl tokio smukimo [dujų] kainos Japonijoje turėtų gerokai sumažėti, o tai padarys didžiulį poveikį Azijos SGD rinkoms“, – teigia nepriklausomas JAV energetikos konsultantas Jimas Jensenas.

Pavyzdžiui, Japonijos elektros energijos gamintojos „Tokyo Electric Power“ (TEPCO) prezidentas Naomi Hirose mano, kad kritus naftos kainoms, įmonės perkamų SGD kainos turėtų sumažėti per penkis šešis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius