-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos šilumos tinklus naujinantys lietuviai: šį šildymo sezoną čia laukiama neramumų

Senų, sovietmečiu statytų energetiškai neefektyvių daugiabučių Ukrainoje renovuoti net nesvarstoma dėl pinigų stygiaus, o jau šį šildymo sezoną šalyje laukiama neramumų. To priežastis – ukrainiečių laukiančios kelis kartus nei pernai didesnės šildymo sąskaitos, tikina įvairių Ukrainos miestų šilumos tinklų konkursuose dalyvaujančios lietuvių įmonės „Axis Industries“ komercijos direktorius Vaidas Jakubavičius.
Šildymas
Šildymas / Sauliaus Žiūros nuotr.

Tikina korupcijos nejaučiantys

Visai neseniai Charkovo šilumos tinklų skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė pranešė apie tolesnę veiklos plėtrą Ukrainoje. Lietuviai šiame rytinės Ukrainos mieste per daugiau nei dvejus metus įrengs apie tūkstantį šilumos apskaitos mazgų, o bendra tokio projekto vertė sudaro net 6,4 mln. Eur.

Nuo 2013 m. Ukrainos rinkoje veikianti įmonė artimiausiu metu žada dalyvauti Lvovo šilumos mazgų konkurse, laukia kito konkurso Charkove, kurio laimėtojas įrenginės katilinių ir šilumos mazgų nuotolinį valdymą, bei ruošiasi Kijevo vandens siurblinių rekonstrukcijos konkursui.

„Taip pat ketiname dalyvauti šiluminių trasų renovacijos konkursuose“, – tikina V.Jakubavičius.

Nors Ukraina laikoma viena iš labiausiai korumpuotų Europos šalių, tačiau sėkmingai čia veikiantys lietuviai tikina su problemomis dėl korupcijos nesusiduriantys.

Aušrinės Šėmienės nuotr./Gurmaniška kelionė į Ukrainą
Aušrinės Šėmienės nuotr./Kijevas

„Nors atsiranda žmonių, kurie siūlo už mokestį „spręsti“ mūsų problemas. Tarptautinių konkursų vykdymą stebi ir prižiūri nepriklausomos institucijos, bankų grupės, todėl korupcinės apraiškos yra minimalios”, – teigia bendrovės komercijos direktorius, pažymėjęs, jog pastaruoju metu Ukrainoje daugėja tarptautinių institucijų, tokių kaip Pasaulio bankas ar Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas, finansuojamų projektų.

Nemažai šilumos ukrainiečių namų tiesiog nepasiekia

V.Jakubavičiaus teigimu, pati didžiausia Ukrainos šilumos sektoriaus bėda – milžiniški nuostoliai šilumos tinkluose.

V.Jakubavičiaus teigimu, pati didžiausia Ukrainos šilumos sektoriaus bėda – milžiniški nuostoliai šilumos tinkluose.

„Toli gražu ne visuose Ukrainos daugiabučiuose yra įdiegta šilumos apskaita, šilumos punktai visiškai pasenę, naudojamos praėjusį amžių menančios technologijos. Taip pat nėra automatizuotos skaitiklių duomenų nuskaitymo sistemos, šilumos vartojimas namuose nėra reguliuojamas nuotoliniu būdu.

Šilumos trasose nėra įdiegtos monitoringo sistemos, todėl šilumnešio nuostoliai tinkluose yra milžiniški, ilgas avarijų likvidavimo laikas“, – Ukrainos šilumos ūkį kankinančias problemas vardija „Axis Industries“ komercijos vadovas, pridurdamas, kad Lietuvos šilumos ūkis šiandien yra vienas iš moderniausių Europoje.

Be to, Lietuvoje su finansine ES pagalba vykdoma daugiabučių renovacija, tuo tarpu Ukrainoje seni pastatai ne tik nerenovuoti, tačiau apie tokią galimybę net nekalbama.

„Šiandien pagrindinė Ukrainos šilumos tinklų valdytojų užduotis yra įdiegti namuose šilumos apskaitos prietaisus ir šilumos punktus. Skaitiklių diegimo programa čia jau įsibėgėjusi, o šilumos punktai dar tik pradedami statyti“, – apie pirmuosius žingsnius pokyčių link kalbėjo V.Jakubavičius.

Laukiama neramumų

Ukrainos galvos skausmas yra ne tik išsikerojusi korupcija, bet ir ant bedugnės krašto atsidūrusi ekonomika, kurios pasekmes savo kailiu jaučia šilumininkai.

Pasak A.Jakubavičiaus, šios šalies šilumos tiekėjai yra skolingi už rusiškas dujas, o jų sąskaitos jau areštuotos daugiau kaip pusę metų. Būtent uždelsti mokėjimai yra viena pagrindinių bėdų, užkertančių kelią normaliam Ukrainos šilumos ūkio funkcionavimui.

„Apie pusė Ukrainos gyventojų gauna įvairaus pobūdžio kompensacijas, bet šilumos teikėjai dėl sunkios ekonominės būklės negauna pinigų iš biudžeto. Šis šildymo sezonas bus labai sunkus gyventojams, laukiama netgi neramumų. Šildymo sąskaitos bus kelis kartus didesnės nei pernai“ , – niūrų šildymo sezoną ukrainiečiams prognozuoja A.Jakubavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius