Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uždegta žalia šviesa prekybai gamtinėmis dujomis „Baltpool“ biržoje

Rugsėjo 26 d., penktadienį, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) patvirtino „Baltpool“ parengtą Energijos išteklių biržos reglamento papildymą specialiąja dalimi dėl prekybos gamtinėmis dujomis. Patvirtintas teisės aktas leis efektyviau vykdyti prekybą gamtinėmis dujomis energijos išteklių biržoje.
„Baltpool“  generalinė direktorė Laura Žalaitė
„Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Iki šiol Lietuvos gamtinių dujų biržose buvo sudaromi tik trumpalaikiai vienos dienos sandoriai. „Baltpool“ patobulinti prekybos procesai leis patogiau sudaryti kitose Europos gamtinių dujų biržose populiarius ilgalaikius sandorius. Nauji sprendimai pasiūlyti atsižvelgiant į ilgalaikę prekybos gamtinėmis dujomis perspektyvą. Manome, kad ateityje pasaulinės tendencijos pasieks ir Lietuvą“, – sako Energijos išteklių biržos „Baltpool” generalinė direktorė Laura Žalaitė.

VKEKK Energijos išteklių biržos reglamento papildymą patvirtino po viešųjų konsultacijų su rinkos dalyviais ir atsakingomis institucijomis. Jame numatyta, kad „Baltpool“  gamtinių dujų biržoje nuo šiol bus galima sudaryti ne tik dienos, savaitės, ketvirčio, metų, bet ir žiemos ar vasaros sezono ar kito nepertraukiamo periodo sandorius.

Nuo šiol birža suteiks galimybę vienoje prekybos sistemoje prekiauti skirtingais energijos ištekliais – biokuru ir gamtinėmis dujomis.

Pasak L. Žalaitės, nuo šiol birža suteiks galimybę vienoje prekybos sistemoje prekiauti skirtingais energijos ištekliais – biokuru ir gamtinėmis dujomis.

„Tikimės, kad nauja tvarka bus patogi energetikos įmonėms, turinčioms sukauptas lėšas užstatams ir reguliariai vykdančioms sandorius „Baltpool“ biržoje biokuro produktais. Praėjusią savaitę „Baltpool“ dujų biržoje užsiregistravo 10 naujų dalyvių, tai įrodo jų susidomėjimą vykstančiomis permainomis“, – dėstė L. Žalaitė.

„Baltpool“ taip pat suteiks galimybę dalyviams nurodyti minimalų priimtino sandorio dydį. Tai svarbu pramonės bei energetikos įmonėms, kurioms yra būtinas tam tikras dujų kiekis minimaliam veiklos rėžimui palaikyti, o smulkesni sandoriai jų nedomina.

Šiuo metu „Baltpool“ dujų biržoje yra užsiregistravę 15 dalyvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius