Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos įmonė netikėtai sustabdė dujų tiekimą Ukrainai

Vengrijos dujotiekių tinklų bendrovė FGSZ ketvirtadienį pareiškė neribotam laikui stabdanti dujų tiekimą kaimyninei Ukrainai dėl „techninių priežasčių“, o Ukrainos valstybinė dujų bendrovė „Naftogaz“ šį žingsnį laiko „netikėtu ir nepaaiškintu“.
Dujotiekio spaudimas
Dujotiekio spaudimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime, paskelbtame Vengrijos naujienų agentūros MTI, valstybinė įmonė FGSZ nurodė, kad tiekimas Ukrainai buvo sustabdytas „neribotam laikui nuo ketvirtadienio 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku“.

Bendrovė pridūrė, kad šis žingsnis buvo atliktas padidėjus dujų paklausai.

„Sistemos naudotoja mums pranešė, kad nuo rugsėjo 26-osios dujų importo poreikis reikšmingai padidės“, – sakoma FGSZ pranešime.

Pasak jos, Beregdaroco tranzito centre netoli Ukrainos ir Vengrijos sienos reikia atlikti techninius darbus, siekiant užtikrinti didesnį dujų srautą.

Kaip nurodo FGSZ, nuo 2013 metų kovo bendrovė Ukrainai perpumpuodavo iki 6,1 mlrd. kubinių metrų dujų per metus – apie 16,8 mln. kubinių metrų per dieną.

„Naftogaz“ elektroniniame laiške reiškiamas „gilus apgailestavimas“ dėl „netikėto ir nepaaiškinto“ Vengrijos sprendimo

Tačiau garantijų, kad tiekimo apimtys išliks tokios pačios, nėra, nes tai „priklauso nuo vyraujančių techninių ir komercinių sąlygų“, pažymėjo bendrovė.

Ketvirtadienio vakarą „Naftogaz“, sudariusi kontraktų su Vakarų Europos bendrovėmis dėl dujų tiekimo Ukrainai per Vengriją, patvirtino, kad srautas buvo sustabdytas.

„Naftogaz“ elektroniniame laiške reiškiamas „gilus apgailestavimas“ dėl „netikėto ir nepaaiškinto“ Vengrijos sprendimo.

Pranešime FGSZ raginama „vykdyti sutartyse numatytus įsipareigojimus ir ES įstatymus“, kurie, kaip nurodė „Naftogaz“, reguliuoja dujų tiekimą tarp Ukrainos ir Vengrijos abiem kryptimis.

„Toks sprendimas kertasi su Europos Sąjungos vieningosios energetikos rinkos esminiais principais“, – pažymėjo „Naftogaz“.

Tiekimas buvo sustabdytas praėjus kelioms dienoms po to, kai Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas susitiko Budapešte su Rusijos dujų eksporto monopolininkės „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu. Vengrijos lyderis dažnai perspėdavo, kad nereikia bloginti komercinių ryšių su Rusija.

Kaip praneša MTI, pirmadienį V.Orbanas ir A.Mileris diskutavo apie parengiamuosius darbus vykdant Rusijos dujotiekio „South Stream“, kuris taip pat bus tiesiamas per Vengrijos teritoriją, statybos projektą. Jiedu taip pat tarėsi dėl „stabilaus ir patikimo gamtinių dujų tiekimo žiemą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius