Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus energija“ ginasi, o tyrimo išvadas vadina sufabrikuotomis

Žadėjusi, kad tik po rinkimų komentuos visus pastaruoju metu jai metamus kaltinimus, „Vilniaus energija“ neištvėrė. Šilumos tiekėjai teigia, kad abonementai į sporto klubus ir ekskursijos buvo perkamos iš „Vilniaus energiją“ valdančios „Veolios“ pelno. Nors Kainų komisija skelbė, kad šias išlaidas turėjo padengti šilumos vartotojai.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Veolia grupė

Ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad „valstybinės institucijos, kurios ilgus metus puolė „Vilniaus energiją“, dabar, Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutarčiai artėjant prie pabaigos, nutarė apjungti pajėgas ir suaktyvinti įmonės persekiojimo procesą“.

„Vilniaus energijai“ susidaro įspūdis, kad siekiama nusavinti bendrovę valdančios Prancūzijos kompanijos „Veolia“ investicijas, o įvykius vadina spektakliu.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), atlikusi tyrimą, priėjo išvadą, kai „Vilniaus energijai“ reiks grąžinti per 24 milijonus eurų, kuriuos neteisėtai bendrovė įtraukė į šilumos kainą. Tiesa, per šį šildymo sezoną nebus spėta to padaryti. Kitais metais baigiasi „Vilniaus energijos“ sutartis dėl nuomos.

Bendrovės atstovai mano, kad pastarieji įvykiai susiję su „Veolia“ sprendimu kreiptis į tarptautinį investicinių ginčų arbitražą (ICSID) Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvos Respubliką nagrinėjimo.

„Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) suformuota Tikrinimo komisija prieš pat Seimo rinkimus be jokio pagrindo paskelbė, esą „Vilniaus energija“ į šilumos kainą nepagrįstai įtraukė daugiau nei 24,3 mln. eurų. Tai – netiesa“, – pranešime spaudai ginasi „Vilniaus energija“.

Tikrinimo komisijai esą nepavyko rasti realių įmonės nusižengimų. „Juos komisijai teko išrasti – tiek pats tikrinimo procesas, tiek gautos išvados yra sufabrikuoti“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad komisija tyrimui naudojo tik dalį duomenų, o dalimi rodiklių esą piktavališkai manipuliavo. Piktinamasi, kad komisija taip pat išrado naują metodologiją, pagal kurią be jokio teisinio pagrindo atgaline tvarka perskaičiavo „Vilniaus energijos“ sąnaudas.

Tikrinimo komisija taip pat nusprendė „Vilniaus energijai“ nustatyti išskirtinai jai taikytiną biokuro rinkos kainą. Nutarta, kad ši individuali kaina „Vilniaus energijai“ yra mažesnė nei visoms kitoms įmonėms Lietuvoje taikoma vieninga biokuro rinkos kaina.

„Siekdama nukreipti dėmesį nuo fakto, kad išvados buvo sufabrikuotos, VKEKK pažėrė „sensacingų“ detalių apie golfą, sporto klubus, egzotiškas keliones, už kurias esą sumokėjo šilumos vartotojai. Tai – netiesa. Visos šios išlaidos buvo dengiamos iš „Veolia“ pelno“, – teigiama pranešime. Bendrovė ginasi, kad tų sąnaudų negalėjo įtraukti į šilumos kainą.

„Šilumos tiekimo įmonės pačios šilumos kainos nei auginti, nei mažinti negali – kainą reguliuoja VKEKK. Lietuvoje galiojanti kainodaros sistema visiškai apsaugo šilumos vartotojus nuo nepagristų sąnaudų įtraukimo į šilumos kainas. Jeigu šilumos tiekėjo faktinės sąnaudos yra didesnės negu VKEKK nustatytas lygis ilgalaikiame šilumos tarife, jos turi būti dengiamos iš įmonės pelno“, – skelbiama pranešime.

Todėl „Vilniaus energija“ ir ją valdanti „Veolia“ nesutinka su Tikrinimo komisijos „išvadomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius