Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus energija“ klimpsta toliau – biokurą sostinės šildymui pirko 50 proc. brangiau, nei galėjo

Ketvirtadienį Energetikos ministras Rokas Masiulis ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Inga Žilienė pranešė, kad „Vilniaus energijai“ gresia iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda už tai, kad šių metų sausio ir vasario mėnesiais biokuras buvo perkamas 50 proc. brangiau nei biržoje. Anksčiau pranešta, kad „Vilniaus energija“ ketvirtadaliu brangiau pirko dujas, nei galėjo tai daryti.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Susijusiems asmenims atiteko pelnas, vilniečiai už šilumą mokėjo brangiau, o  kaltę buvo bandoma suversti SGD terminalui, – teigė R.Masiulis.

Kuo daugiau domimės, tuo daugiau atrandame dalykų, kurie verti teisėsaugos dėmesio. „Vilniaus energija“ šių metų sausį ir vasarį biokurą pirko ne biržoje, o iš susijusių asmenų, dėl ko mokėjo 40 proc. didesnę kainą.

Susijusiems asmenims atiteko pelnas, vilniečiai už šilumą mokėjo brangiau, o  kaltę buvo bandoma suversti SGD terminalui. Kreipsimės į Generalinę prokuratūrą ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą“, – teigė R.Masiulis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose

Pasak jo, biokuro kaina Vilniuje viršija jau ir dujų kainą. „Premjeras apie tai yra informuotas, jis yra sunerimęs ir pritaria, kad tokie piktnaudžiavimai turi būti nutraukti“, – teigė ministras.

„Bus imtasi poveikio priemonių – bauda iki 10 proc. pajamų ir kainų mažinimas kitam sezonui“, – teigė I.Žilienė.

Jis priminė ir neskaidrias nepriklausomų šilumos tiekėjų veiklos schemas sostinėje: „Energetikos ministerija buvo pradėjusi domėtis nepriklausomais šilumos gamintojais Vilniaus mieste, kurie susiję su „Icor“ grupe. Jei jie biokurą pirko per biržą, tai bus akivaizdu, kad pati „Vilniaus energija“ supranta, jog taip pirkti ekonomiškai naudingiau.“

I.Žilienės teigimu, „Vilniaus energijos“ vidutinė biokuro kaina yra 50 proc. didesnė, nei buvo galima įsigyti biokuro biržoje. Vasarį visas biokuras buvo perkamas tiesioginių sandorių būdu.

Jos teigimu, tyrimo rezultatai bus gauti jau gegužės mėnesį. Bus imtasi poveikio priemonių – bauda iki 10 proc. pajamų ir kainų mažinimas kitam sezonui. Daugiausia biokuras buvo perkamas iš „Bionovus“.

„Planuojama atlikti detalų „Vilniaus energijos“ veiklos auditą. Ne per biržą galima pirkti tik tokiu atveju, jei tiesioginių sandorių kaina yra mažesnė“, – teigė I.Žilienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Biokuro katilinė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Biokuro katilinė

Kaip tik šiuo metu vyksta debatai dėl veiksmų, kurie leistų užkirsti kelią pavojingo kuro įvežimui į Lietuvą, – teigė L.Samuolis.

„Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis atsakydamas į kaltinimus teigė, kad biokuro pigimas sietinas su faktu, jog per biokuro biržą buvo platinamas iš Baltarusijos importuotas kuras, kurio pelenuose aptiktos radioaktyviosios medžiagos.

„Šis faktas žinomas valstybės institucijoms. Kaip tik šiuo metu vyksta debatai dėl veiksmų, kurie leistų užkirsti kelią pavojingo kuro įvežimui į Lietuvą. Manytina, kad nutraukus nesaugaus kuro importą, biokuro rinkos kaina nusistovės“, – sakė L.Samuolis.

Anot jo, šilumos kainoje Vilniuje, kaip ir kituose dujas vartojančiuose miestuose, nuo kovo 1 dienos ėmė atsispindėti privalomai iš SGD terminalo perkamos dujos ir terminalo mokestis. „Tai – brangiausios dujos rinkoje, todėl jos šilumos kainą didino“, – sakė L.Samuolis.

004A3797
Šildymas

Laikinoji biokuro biržos „Baltpool“ vadovė Daiva Garbaliauskaitė ketvirtadienį sakė, kad šis klausimas yra gerokai išpūstas ir biržoje parduodamas biokuras jokio pavojaus nekelia. Pasak jos, nebuvo jokių techninių kliūčių biokurą per biržą pirkti pigiau.

„Žmonės niekaip nenukentėjo – jei kas ir patyrė nuostolių, tai tik įmonė“, – sakė N.Mikalajūnas.

Tuo metu energetikos ministro atstovas Mantas Dubauskas BNS teigė, kad dėl „Vilniaus energijos“ sandorių kyla biokuro kaina rinkoje, o tai atsiliepia ir šilumos kainoms.

„Kadangi „Bionovus“ yra didelis žaidėjas ir „Vilniaus energijos“ perkami kiekiai yra dideli, tai padidina biokuro kainos vidurkį rinkoje, kurį naudoja Kainų komisija šilumos tarifams apskaičiuoti. Taigi, negalima teigti, jog tai nedidina šilumos kainos vartotojams“, – sakė M.Dubauskas.

Bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas paaiškino, kad didžiąją dalį biokuro įmonė perka pagal ilgalaikę sutartį su „Bionovus“, kuri parduoda brangesnę lietuvišką medieną. Anot jo, net ir sumažėjus kuro kainai, vartotojams parduodamos šilumos kaina nesikeis. Jai augant, kaina taip pat nedidėja, nes į tarifą įtraukiama ne didesnė nei Kaimų komisijos nustatyta rinkos kaina.

„Žmonės niekaip nenukentėjo – jei kas ir patyrė nuostolių, tai tik įmonė“, – sakė N.Mikalajūnas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Kainų komisijos vadovė Inga Žilienė ketvirtadienį sakė, jog iš tikrųjų „Vilniaus energijai“ permokant už biokurą, kaina šilumos vartotojams nedidėja.

„Iš tiesų, tačiau kyla klausimas, kodėl „Vilniaus energija“ perka dvišalių sutarčių pagrindu, ne biržoje. Jeigu jie irgi yra suinteresuoti mažesne kaina vartotojams, tai čia jau reikia žiūrėti kitas sąsajas“, – spaudos konferencijoje kalbejo I.Žilienė.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas ketvirtadienį išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad šilumos kaina vartotojams neaugs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius