Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybei gresia 60 mln. Lt bauda už aplinkos taršą

Vilniaus miesto taryba šį trečiadienį, gruodžio 11 dieną, turi paskutinę galimybę priimti sprendimą dėl sostinės šilumos gamybos įrenginių 2014-2016 metų aplinkosaugos investicijų plano. Jeigu šis sprendimas nebus priimtas, miestui gali tekti mokėti įspūdingas baudas – jau gautas Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento įspėjimas apie gresiančią daugiau nei 60 mln. Lt ekonominę sankciją. Į milijardinę skolą įklimpusiai sostinei tai reikštų bankrotą.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šis investicijų planas Vilniaus taryboje buvo svarstytas jau ne vieną kartą, tačiau priimti sprendimo miestui vis nepavykdavo. Opozicija siūlymui leisti Prancūzijos bendrovei „Dalkia“ investuoti apie 72,5 mln. Lt nepritarė, tvirtindama, kad šios lėšos jau turėjo būti investuotos. 

Investicijas teks išpirkti už 50 mln. litų

Per pastarąjį balsavimą spalio pabaigoje siūlymo nepalaikė ir dalis valdančiųjų, net buvo sukurta grupė, kuri privalėjo derėtis su „Vilniaus energija“ ir jos akcininke „Dalkia“, kad  miestas pasibaigus šilumos tinklų nuomos sutarčiai neturėtų investicijų išpirkti už likutinę vertę. Tačiau derybos greičiausiai nepavyko, kadangi vėl grįžtama prie ankstesnio projekto – miestui teks po 2017 metų investicijas išpirkti, o tai prasiskolinusiai Vilniaus savivaldybei kainuos daugiau nei 50 mln. Lt. 

Tiesa, išpirkti šias investicijas teoriškai turės „Vilniaus šilumos tinklų“ bendrovė, bet pastaroji nedisponuoja nei pinigais, nei turtu, tad finansinė našta teks bet kokiu atveju Vilniaus savivaldybei.

Miestui teks po 2017 metų investicijas išpirkti, o tai prasiskolinusiai Vilniaus savivaldybei kainuos daugiau nei 50 mln. Lt. 

Bauda – 164 555 Lt per dieną

Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Karosas 15min.lt patvirtino: jeigu miesto politikai šį trečiadienį neapsispręs, miestas jau kitąmet privalės sumokėti milžinišką baudą.

Savivaldybė prieš kelias dienas gavo Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (Vilniaus RAAD) direktoriaus Rolando Masilevičiaus pasirašytą raštą „Dėl aplinkosauginių priemonių įgyvendinimo“. Jame primenama, kad dviejų Vilniaus termofikacinių elektrinių (Nr. 2 ir Nr. 3) ir Ateities g. esančios rajoninės katilinės Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimai galioja tik iki šių metų paskutinės dienos. 

O kadangi Vilniaus RAAD vis dar neturi informacijos apie Vilniaus savivaldybės sprendimą, kaip bus mažinamas išmetamų teršalų kiekis, įsigaliojus nuo 2016 metų Europos parlamento ir Tarybos direktyvai, miestui gresia baudos.

„Atkreipiame dėmesį, kad eksploatuojant įrenginį be TIPK leidimo, įstatymo nustatyta tvarka, privalėsime taikyti ekonominę sankciją, kuri gali siekti 60 mln. Lt per metus, t. y. 164 555 Lt per dieną“, – rašoma Vilniaus RAAD rašte sostinės savivaldybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius